Biciklistička karavana na putu za FRA MA FU festival prenoćila u Sisku

st

Sisak je ugostio biciklističku karavanu koja je jučer iz Virovitice krenula prema Fažani, gdje 20. rujna započinje četvrti po redu Fra Ma Fu festival, koji se održava u spomen na slavnog reportera, pisca, avanturista i začetnika turističke reportaže u Hrvatskoj, Franju Martina Fuisa.

Grupa se sastoji od 4 vozača bicikala i dvoje koji ih prate kombijem, a vozači su Dragoljub Marković, Davorko  Vukašinović,  njegova kći Anamaria Vukašinović te Mario Koren koji nam je rekao nešto više osamom pothvatu.

‘Franjo Fuis je bio jedan od prvih turističkih novinara u Hrvatskoj, a ova vožnja je posveta upravo njemu. ne samo da vozimo bicikl nego i stajemo na lijepim mjestima, fotografiramo, s nama je novinarka koja će to sve zabilježiti’, rekao je Koren.

Reportaža kao novinska forma gotovo je istisnuta iz pisanih medija, kažu iz organizacije Fra Ma Fu festivala, pa je i njegov cilj afirmacija turističke reportaže i putopisa kao forme kojima se oplemenjuje turistička ponuda, a time i bolje razumijevanje među državama i narodima.

Skupina poštovatelja Franje Martina Fuisa smatrala je da su njegovo stvaralaštvo i način života izvrsna podloga za multimedijski festival koji će baštiniti njegovo ime i djelo, poticati novinare, književnike, stvaraoce stripova i ostale kreativce na propitivanjaI sam Franjo Martin Fuis, kojemu je festival posvećen, pisao je reportaže putujući isključivo biciklom.

Dužina biciklističke rute od Virovitice do Fažane je 420 kilometara, a osim u Sisku, biciklisti će veći odmor potražiti još u Karlovcu i Delnicama.

‘Zahvaljujemo se organizatorima što su pripremili ovakvu avanturu. Svakako se zahvaljujemo i Turističkoj zajednici grada Siska na gostoprimstvu, lijepo nam je u Sisku i vjerujem da se vidimo i dogodine.’

Organizatori 4. Fra Ma Fu festivala su Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje (SINKO) i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), a suorganizatori su Općina Fažana i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

 

najčitanije