Besplatni preventivni pregledi na HPV virus

mradenovic

Od  6.do 12. svibnja 2019. godine u sklopu „Lila tjedna – tjedna ženskog zdravlja“ sve žene moći će na Odjelu ginekologije i opstetriciju OB dr.Ivo Pedišić napraviti besplatne preventivne preglede na HPV virus.  Sve zainteresirane žene mogu se za pregled naručiti na broj telefona 044/553-248, a uzimanje obrisaka za HVP obavljat će se ponedjeljak i petak od 16 do 18 sati; utorak, srijeda i četvrtak od  13 do 15 sati, a u subotu od 11 do 13 sati. UZV pregledi, u smislu prevencije raka jajnika, rade se pak svaki ponedjeljak od 13 do 15 sati. Pregledi su namijenjeni ženama od 30 do 50 godina starosti.

„Više od  99 posto raka vrata maternice uzrokuje HPV virus,  a godišnje od ove bolesti oboli gotovo 300  žena. Oko 100 ih nažalost i umre.  Hrvatska je trenutno na pretposljednjem mjestu u EU po obavljenim preventivnim pregledima, a s obzirom da preventivni pregledi spašavaju život i naša bolnica priključila se Lila tjednu sa željom da animiramo žene da obave preventivne preglede koji im doslovno mogu spasiti život“ najavljuje sisačka ginekologinja dr. Željka Josić koja je i inicirala priključenje sisačke bolnice ovoj akciji za sve zainteresirane žene u dobi od 30 do 50 godina.

Naime, Lila tjedan je javno zdravstvena akcija koju je pokrenula Udruga Nismo same i kojom se ženama želi poslati poruka da vodeći brigu o drugima ne zaboravljaju sebe i da moraju voditi brigu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Prevencija je, dodaje dr. Josić, izuzetno dostupna, a jednostavna pretraga može spasiti život.

Inače, protekli tjedan, u suradnji s Udrugom SVE za NJU proveden je i niz edukativnih tribina za roditelje i učenike osnovnih i srednjih škola o važnosti preventivnog cijepljenja protiv HPV virusa, koje je besplatno za učenike osnovnih škola, a bez obzira na to procijepljenost u Hrvatskoj je i dalje daleko ispod EU prosjeka. Svi srednjoškolci imaju mogućnost besplatnog cijepljenja do 1. srpnja 2019.godine.

„Pozivam, ali i molim, žene da se odazovu ovim našim preventivnim pregledima u sisačkoj bolnici jer oni uistinu mogu spasiti živote“ zaključuje dr. Željka Josić.

foto: Nismo same

najčitanije