Besplatna vožnja vlakom, neplaćanje cestarine na autocesti Sisak – Zagreb, oslobađanje od plaćanja rtv pristojbe i električne energije produženo do kraja ove godine

imp

Vlak Kolodvor Sisak 652x366

Besplatna vožnja HŽ-om, besplatna električna energija, neplaćanje cestarine na autocesti Sisak Zagreb…samo su neke od mjera pomoći Vlade RH za stanovnike pogođene razornim potresima. Mjere su uvedene netom nakon potresa, a na snazi su, do kraja ove godine, odlučeno je tako na današnjoj sjednici Vlade.

 

Podsjetimo, HŽ Putnički prijevoz osigurava besplatan prijevoz stanovnicima pogođenim potresom na području Sisačko-moslavačke županije, volonterima Hrvatskog Crvenog križa, članovima Stožera civilne zaštite i HGSS-a te predstavnicima ostalih službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta.

 

Stanovnici pogođeni potresom na području Sisačko-moslavačke županije ostvaruju pravo na besplatan prijevoz na svim relacijama unutar RH, a karta će im biti izdana na temelju osobnih dokumenata kojima dokazuju mjesto prebivališta na području pogođenom potresom.

 

Volonteri Hrvatskog Crvenog križa, članovi Stožera civilne zaštite i HGSS-a te predstavnici ostalih službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta imaju pravo na besplatan prijevoz prema Sisačko-moslavačkoj županiji i iz nje, a karta će im biti izdana na temelju službenih iskaznica.

 

I dalje ostaje na snazi oslobađanje od plaćanja RTV pretplate za osobe čiji su objekti pretrpjeli štetu i za one u privremenom zamjenskom smještaju na potresom pogođenim područjima.
Ova odluka odnosi se na one sa žutom i crvenom naljepnicom, kao i za one korisnike ili članove njihovog kućanstva koji su korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu ili imaju priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja.

 

Također, do kraja godine, korisnicima autoceste A11 Zagreb – Sisak omogućuje se korištenje autoceste bez naknade, odnosno bez plaćanje cestarine.
Ova mjera omogućuje daljnju normalizaciju uvjeta života i rada stanovništva te pridonosi aktivnostima na obnovi, revitalizaciji i oporavku gospodarstva potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije.

 

Dodajmo za kraj da je i dalje na snazi otpis potraživanja i naknade za električnu energiju na potresom pogođenom području.
Odnosi se to na stambene objekte obilježene crvenom odnosno žutom naljepnicom, stanovnike koji se nalaze u zamjenskom smještaju na području pogođenom potresom, odnosno osobe u privremenom smještaju u kontejnerima i kontejnerskim naseljima.

 

Sve ove mjere pomoći stradalom stanovništvu na snazi su do kraja godine, dakle do 31.12.2023.

najčitanije