Ministar Beroš oštro osudio postupanje prema pacijenticama u sisačkoj bolnici

imp

Bolnica Sisak 1

Ministar zdravstva Vili Beroš oštro je osudio tretman prema dvjema starijim pacijenticama u sisačkoj bolnici, no i poručio da netočne medijske izjave ravnatelja bolnice Tomislava Dujmenovića nisu razlog da ga smjenjuje mimo Upravnog vijeća sisačke bolnice, donosi vlada.hr.

 

Beroš je nakon sjednice Vlade rekao da ga je zgrozila fotografija dviju žena u istom krevetu u sisačkoj bolnici, objavljena u medijima 19. travnja, te istaknuo da je, prema njegovu saznanju, u bolnici bilo slobodnih kreveta.

“Kao ministar, moram takvo ponašanje oštro osuditi, kao i izjavu čelnika ustanove da je s pacijentima sve u redu, a nije bilo tako”, kazao je Beroš o aferi koja potresa sisačku Opću bolnicu “Dr. Ivo Pedešić”.

 

Posebno se osvrnuo na izjavu ravnatelja bolnice Tomislava Dujmenovića da je s pacijenticama sve u redu iako je jedna preminula, rekavši da je to pokazalo njegovu neinformiranost, no nije utjecalo na zdravstveni ishod.

 

Bolničko Upravno vijeće će stoga najprije procijeniti Dujmenovićev rad, praćenje propisa i organizaciju rada u bolnici.

“Ako oni ne budu našli način sankcioniranja, tada je na meni potez”, rekao je Beroš.

 

Dodao je da ravnateljevo loše obavještavanje javnosti nije dovoljan razlog da u ovom trenutku smjenjuje Dujmenovića.

Podsjetio je i da je obavljen unutarnji nadzor u sisačkoj bolnici, no s nalazom nadzora, kaže, nije zadovoljan jer nedostaje plan mjera aktivnosti za sprječavanje sličnih događanja u budućnosti.

 

 

Zatražio sam inspekcijski nadzor koji je u tijeku

 

Naime, unutarnjim nadzorom je utvrđeno da su pacijentice na isti ležaj bile smještene 15 minuta i da to nije utjecalo na njihovo zdravlje.

 

Beroš je stoga zatražio i inspekcijski nadzor koji je u tijeku, a ovisno o nalazima inspekcije ovisit će daljnje postupanje.

 

Predmet sisačke bolnice bit će upućen Povjerenstvu za stručna pitanja i nadzor Hrvatske liječničke komore, kao i njezinu Povjerenstvu za etiku i deontologiju, zatim Agenciji za zaštitu osobnih podataka, a bit će podnesen i optužni prijedlog Prekršajnom sudu protiv bolnice zbog prekršaja prava na privatnost iz Zakona o zaštiti pacijenata.

 

Nakon nalaza inspekcije, kazao je Beroš vjerojatno ću zatražiti od Upravnog vijeća bolnice, kojoj je osnivač županija, da analizira način postupanja, organizaciju i pridržavanje propisa u toj bolnici.

 

Poručio je i da će tek nakon svega toga možda i sam intervenirati, jer ne može preskočiti proceduru.

najčitanije