Barišić: 'Strukovno obrazovanje je najakutnije i tu treba napraviti najveće zahvate'

st

Sredstva su osigurana i početak nastave u novoj Obrtničkoj školi očekuje se već godine, rekao je to ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić prilikom obilaska radova na zaobilaznici.

‘Ovo je škola koja se gradi iz sredstava državnog proračuna i bili bi jako sretni ako uspijemo ove kalendarske godine otvoriti početak rada ove škole. S 18 moderno opremljenih učionica i praktikuma, ona bi trebala ponuditi moderne sadržaje našeg obrazovnog sustava za 600 učenika obrtničkih zanimanja’, rekao je Barišić.

Jedan od glavnih problema su i deficitarna zanimanja za koja se mladi obrazuju upravo u ovoj školi. U cijeloj Hrvatskoj prošle je godine za 5 najdeficitarnijih zanimanja upisano svega 115 učenika. Ministar napominje kako se s tim poteškoćama treba ozbiljno suočiti, a jedan od načina je promocija atraktvnosti strukovnih zanimanja, za što postoje sredstva na raspolaganju. Ipak, nastavlja Barišić, potrebna je i modernizacija kurikuluma i sadržaja strukovnog obrazovanja.

‘U okviru cjelokupne reforme obrazovanja smatramo da je upravo strukovno obrazovanje najakutnije i tu treba napraviti najveće zahvate. Također, preko 70% učenika upisuje strukovna zanimanja i zato treba napraviti bolju prohodnost strukovnog obrazovanja prema visokom obrazovanju i stručnim studijima.’

Što se tiče sportske dvorane, ministar Barišić rekao je kako je Vlada, s obzirom da se radi o povezanim projektima škole i dvorane, zainteresirana za pomoć pri realizaciji stavljanja dvorane u funkciju nakon što škola, kao prioritet, bude gotova.
Dožupan Marin Piletić napominje kako završetak radova na strukovnoj školi ne znači samo bolje uvjete za nastavu, već i zadržavanje učenika u Sisku, s obzirom da će se stara zgrada škole preurediti u učenički dom.

‘Uređenjem učeničkog doma garantiramo veći broj učenika u strukovnoj školi i veći broj učenika s područja naše županije će ostajati u Sisku umjesto da odlaze u Zagreb. Oko 200 učenika godišnje napušta županiju zbog slabe prometne povezanosti i nemogućnosti smještaja’, zaključio je Piletić.

najčitanije