Bačić u Glini: Ostvareni projekti obnove od potresa od milijardu i 350 milijuna eura

imp

smz 03

Obnova u potresu oštećenih objekata sve bolje napreduje, a dva dana prije zaključenja roka za korištenje sredstava iz EU Fonda solidarnosti ostvareni su projekti vrijedni milijardu i 350 milijuna eura, što je 33 posto iznad odobrenih sredstava, rekao je jučer u Glini ministar Branko Bačić .

smz 06

“Posebno su dobro realizirani projekti za petrinjski potres, gdje smo u planiranom roku utrošili čak 50 posto više sredstava od alokacije. Slična je situacija i u Sisku i u Glini i u Petrinji.“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

 

smz 07

Dodao je kako je tijekom razgovora sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, te gradonačelnikom Gline Ivanom Jankovićem i njegovom zamjenicom Brankom Bakšić, bilo više riječi upravo o obnovi na području Gline, odnosno o ostvarenju projekata koji se financiraju iz Fonda solidarnosti EU, te obnovi privatnih kuća.

 

smz 05

Nakon sastanka ministar Bačić obišao je glinsko kontejnersko naselja Mali dom u kojem je još 40-tak korisnika, te gradilište četiri višestambenih zgrada s ukupno 52 stana, koje su u završnoj fazi izgradnje.

smz 04

U kontejnerskom naselju razgovarao je s njegovim korisnicima, koji su imali dosta nedoumica o korištenju privremenog smještaja nakon napuštanja naselja.

smz 03

Ministar Bačić im je obrazložio kako će do kraja kolovoza napustiti naselje, korištenjem jednog od 11 predviđenih programa stambenog zbrinjavanja. Upoznao ih je s raspravom o izmjenama Zakona o stambenom zbrinjavanju, koji je u srijedu bio na Vladi, a koji će omogući i građanima koji ranije nisu bili u državnim stanovima, da će prije obnove njihovih kuća, koristiti smještaj u državnim stanovima.

smz 05

Izrazio je i uvjerenje kako će se planiranom dinamikom ostvariti i obnova privatnih obiteljskih kuća.

 

smz 08

Župan Celjak je rekao kako je održan konstruktivan sastanak gdje se razgovaralo i o pojedinačnim izazovima s kojima se susrećemo u obnovi i modalitetima rješavanja tih izazova.

smz 04

Sisačko-moslavačka županija, na prostoru iza Doma za starije osobe Glina, gradi naselje Banovi dvori, namijenjeno upravo smještaju onih koji privremeno borave u mobilnim stambenim jedinicama.
Nakon uspješnog i intenzivnog angažmana Sisačko-moslavačke županije na obnovi zgrada javne namjene, novim je Zakonom o obnovi prije samo četiri mjeseca omogućena izgradnja županijskih naselja u Sisku, Petrinji i Glini. U Glini je počela izgradnja 74 objekta, od toga 62 objekta od 45 m2 netto stambene površine i 12 objekata od 35 m2 netto stambene površine. Novi objekti će imati zatvoreni grijani ulazni prostor, zajednički prostor boravka, blagovaonice i čajne kuhinje te kupaonice i jednu ili dvije spavaće sobe, sve na etaži prizemlja, uz prostor tavana, a na terasu veličine 6 m2 se pristupa iz dnevnog boravka. Vrijednost radova iznosi 5,7 milijuna €, a nakon što prestane potreba za privremenim smještajem, ovdje će svoj dom pronaći umirovljenici.

smz 10

Svi mi koji neposredno ili posredno sudjelujemo u postupku obnove kažemo da ćemo biti zadovoljni tek kada i naš posljednji sugrađanin preseli iz kontejnera u svoju kuću, stan odnosno čvrst, siguran i stabilan objekt. Međutim obnova se posljednjih mjeseci znatno ubrzala preuzimanjem dužnosti od strane ministra Bačića, donesen je i novi Zakon o obnovi koji je između ostalog i Sisačko-moslavačkoj županiji omogućio sudjelovanje u osiguranju privremenog smještaja našim sugrađanima. Trenutno smo u izgradnji 74 kuće za privremeno stambeno zbrinjavanje koje se nalaze ovdje u Glini iza zgrade Doma za starije osobe i te kuće će prvenstveno poslužiti našim sugrađanima koji se nalaze u kontejnerima dok se ne izgrade i obnove njihove kuće i stanovi. Nakon toga te će kuće ući u sastav Doma za starije osobe Glina pri čemu ćemo imati moderno umirovljeničko naselje ovdje na području grada Gline.“, rekao je župan Celjak.

smz 11

Od ukupno 11 kontejnerskih naselja na području Banovine četiri su potpuno iseljena, po dva u Petrinji i Sisku, a počelo je i iseljavanje naselja Sajmište u Petrinji. Od 297 kontejnera koliko ih je ukupno bilo u naseljima, oko 30 posto ih je ispražnjeno, a do kraja kolovoza predviđeno je da se svi isprazne.

smz 12

 

 

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

 

 

 

najčitanije