Bačić sa županom Celjakom dogovorio izgradnju višestambenih zgrada u Sisku za stradalnike u potresu

imp

Bačić Ghlina Gvozd 6

Nakon obilaska Petrinje, potpredsjednik Vlade i novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić posjetio je danas Glinu i Gvozd.
U Glini se sastao sa županom Ivanom Celjakom i gradonačelnikom Gline Ivanom Jankovićem nakon čega su obišli gradilište na kojem se grade četiri višestambene zgrade s 52 stana za stradalnike potresa koje će biti izgrađene ove godine.

 

Inicijativa Županije za gradnjom višestambenih zgrada na području Siska

Ministar Bačić rekao je kako je u razgovoru sa županom Celjakom dogovorena izgradnja višestambenih zgrada i na području grada Siska što je potvrdio i župan Celjak naglasivši važnost izgradnje zgrada za stradalnike potresa i u Sisku obzirom na broj od sedam kontejnerskih naselja koliko ih je u ovom trenutku na području grada Siska.

 

U Gvozdu je otvorio radove na izgradnji dvije višestambene zgrade s 26 stanova. Riječ je o stanovima koji će biti u državnom valsništvu, a u koje se ima namjeru smjestiti stradalnike u potresu. Radovi trebaju biti završeni za godinu dana. Vrijednost ugovora za izvođenje radova izgradnje iznosi 3.181.195,21 € bez PDV-a. Radovi se financiraju iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020., te Europskog fonda za regionalni razvoj 95 % i iz sredstva državnog proračuna 5%.

 

Ministar Bačić obišao je i gradilište četiri višestambene zgrade s 52 stana u Glini čija je izgradnja započela u srpnju 2022. godine. Istaknuo je kako je cilj, do 1. studenoga sve one u stambenim kontejnerima, a ima ih trenutačno oko 4.500, prikladno smjestiti.

„ Idemo i s dvije važne odluke. Jedna je javni poziv svim zainteresiranim vlasnicima useljivih zgrada na području Banovine koji mogu pružiti priliku za stanovanje sugrađanima čije su kuće uništene i koje treba obnoviti da nam se jave kako bi mogli u te stanove zbrinuti naše sugrađane. Predložili smo da se u takve stanove usele i vlasnici koji su imali žute oznake, čije su zgrade bili privremeno neuporabljive. Ići ćemo s odlukom da sugrađani koji ne mogu živjeti u svojim zgradama, da budu oslobođeni plaćanja pričuve. Naš cilj je da do 1. studenoga ove godine svim sugrađanima, koji su u mobilnim stambenim jedinicama, odnosno u kontejnerima, nađemo prikladan smještaj, a smjestit ćemo ih u višestambene zgrade ili u njihove obnovljene kuće ili u zamjenske kuće koje se grade ili ćemo osigurati druge oblike stambenog zbrinjavanja. U pregovorima smo s APN-om za 200 kuća koje bi država otkupila za sugrađane čije su kuće stradale u potresu, a planiramo u dvorištima obiteljskih kuća kontejnere zamijeniti montažnim drvenim kućama.“, dodao je ministar Bačić.

 

Ministar je obišao i radove na gradnji Doma za starije osobe Glina, Doma zdravlja i privremenog objekta Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije. Trenutno je u tijeku cjelovita obnova zgrade Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije. Vrijednost radova iznosi 1.530.933,70 €, a financira se iz Fonda solidarnosti EU.
Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić obišao je stradalnike koji su smješteni u kontejnerskom naselju u Glini.

 

 

 

Do 1. veljače na javnom savjetovanju novi Zakon o obnovi

Glavne promjene koje će se postići novim Zakonom su reorganizacija institucionalnog okvira obnove na način da će se Središnji državni ured i Fonda za obnovu pripojiti Ministarstvu čime će se postići standardizacija postupanja, izbjeći će se dugotrajna razmjena dokumentacije i ključna tijela za obnovu će u okviru jednog upravljanja djelovati potpuno jedinstveno.

 

Novim Zakonom administrativno će se rasteretiti proces, što će pojednostaviti postupanjem, kako građanima, tako i svima koji provode obnovu. Smanjit će se broj sudionika na način da će tehničko-financijsku kontrolu provoditi operativni koordinator i projektant, ukida se elaborat za uklanjanje za obiteljske kuće, ukida se izrada elaborata postojećeg stanja za konstrukcijsku obnovu kuća, pojednostavljuje se obnova objekata koji su u zoni kulturnog dobra.

 

Vrlo je važno istaknuti i novi pristup samoobnovi. Građanima će se cijeli iznos uplaćivati unaprijed kako ne bi imali dvojbi oko ikakve potrebe trošenja privatnih sredstava u obnovu u bilo kojoj fazi procesa.

 

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije