Bačić obišao Glinu i Petrinju

imp

Dsc 6268

Potpredsjednik vlade i ministar Branko Bačić u pratnji državnog tajnika Domagoja Orlića održao je u četvrtak, 14.prosinca, radne sastanke u Glini i Petrinji na kojima je sudjelovao i Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

 

Posjet je počeo radnim sastankom s glinskim gradonačelnikom Ivanom Jankovićem u Hrvatskom domu u Glini, a nastavljen obilaskom gradilišta zamjenske obiteljske kuće u vlasništvu Republike Hrvatske.
„Potpredsjednik Vlade, ministar Bačić, zajedno sa svojim suradnicima, i danas je u terenskom obilasku dinamike obnove na području Sisačko-moslavačke županije. u Glini smo obišli jednu kuću u izgradnji, a prethodno smo održali sastanak s gradonačelnikom Gline i njegovim suradnicima. Na sastanku smo razgovarali o dinamici obnove, kako privatnih objekata, tako i objekata javne namjene. Također smo razgovarali o mogućim izazovima s kojima ćemo se susresti u budućnosti. Jedan od izazova koji smo predvidjeli je i smještaj naših sugrađana koji žive u Glini, a čiji će objekti krenuti u obnovu u narednom razdoblju. Iz tog razloga smo ostavili jedan dio kuća u županijskom naselju „Banovi dvori“ spreman za useljavanje tih sugrađana,“ rekao je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, nastavljajući kako su na području Petrinje obišli jednu kuću koja je dovršena: „Vidjeli smo sretnu, zadovoljnu obitelj, koja živi u toj kući. Uvijek nam je srce puno kada vidimo obitelji koje se vraćaju u svoje domove ili se usele u zamjenske objekte.“

 

Dsc 6184

 

„Što se tiče obnove u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije, mi u petak svečano obilježavamo završetak radova na zgradi Doma zdravlja SMŽ u Kratečkom, na području grada Siska. Isto tako završili smo obnovu zgrade Doma zdravlja SMŽ u Glini i vjerojatno ćemo idući tjedan svečano obilježiti završetak radova, obzirom su u tijeku radovi na uređenju parkirališta ispred same zgrade. Također smo završili Vilu Zelengaj na području Topuskog, svečano ćemo obilježiti završetak radova nakon što opremimo zgradu početkom iduće godine. Završili smo zgradu u Kutini, radi se o prenamjeni zgrade Doma zdravlja, koju smo preuredili za potrebe Doma za starije osobe, također ćemo svečano zabilježiti završetak i tih radova do kraja ove godine.“, rekao je župan, dodajući da je dinamika obnove zgrada u nadležnosti SMŽ zadovoljavajuća i iduće će godine biti nastavljena još jačim tempom nego do sada.

 

Dsc 6210

 

„Vidimo da je puno aktivnosti na terenu, da se obnavljaju privatne kuće i javne zgrade. I danas smo imali priliku obići jednu od završenih zamjenskih kuća. Vidimo da su vlasnici presretni. Ministar Bačić je, kad je stupio na dužnost, rekao da mu je to prioritet, da makne ljude iz neadekvatnog prostora u kuće. Suradnja je izvrsna i Grada i Županije i ministarstva i Vlade RH. Osim zamjenskih kuća u gradu Petrinji se na svakom koraku može vidjeti aktivna gradilišta, izvođači rade danonoćno i na privatnim objektima, na zaštićenim kulturnim dobrima, na javnim zgradama i vjerujem da će, uz već završene, u sljedećoj godini biti velik broj završenih zgrada“, rekla je petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

 

Dsc 6352

 

Ministar Branko Bačić je naglasio kako je želja još jače dinamizirati obnovu. Obišli su kuće koje su počete graditi po novom modelu: „ To su montažne željezne kuće, vrlo visoke energetske učinkovitosti i koje smo praktično već ugovorili, njih 9, na području grada Gline i u iduća dva mjeseca te bi kuće završili. U Majskim Poljanama obilježili smo postavljanje naše prve mobilne, visokoenergetske kuće, gdje je planirana izgradnja obiteljske kuće u modelu samoobnove. Dok ta samoobnova krene i obitelj ugovori izvođača, mi smo im postavili jednu od naših 140 kuća, koje smo proizveli u Krapini. Došli smo ovdje zajedno s gradonačelnicom Komes posjetiti obitelj Šajnić. I ja se radujem da smo pred Božić završili njihovu kuću, da su uselili. I sami ste vidjeli da su to zaista prekrasne kuće od 70 m 2 , koje su završene. Bilo je problema u izvođenju, morali smo uvoditi drugog izvođača i ja se zahvaljujem ovom izvođaču koji je relativno brzo nastavio s obnovom kuće i kuća je završena. U proteklih mjesec dana je desetak ovakvih kuća dovršeno i ja ocjenjujem da, što se tiče obnove obiteljskih zgrada, da smo postigli vrlo visoku dinamiku. Na sjednici Vlade bilo je izvješće o obnovi na području petrinjskog i zagrebačkog potresa i rekao sam da puno više od mojih riječi, koje ja na Vladi stalno ponavljam, govore samo dva podatka,“ rekao je Bačić.

 

Tijekom 2020., 2021. i 2022. godine za obnovu obiteljske imovine utrošeno je 82 milijuna €, a od početka 2023. do kraja lipnja utrošena su 93 milijuna € iz Državnog proračuna.
„S druge strane sam rekao da, u tih 6 mjeseci za koje sam podnosio izvješće, praktično smo bili zaokupljeni realizacijom sredstava i obnove zgrada javne namjene i prometne i komunalne
infrastrukture, koju financiramo iz Fonda solidarnosti, jer nam je bio cilj dovršiti do kraja lipnja. Iz podataka koje nam je dao ministar financija, uvjerili smo se koliko je i na koji način podignuta razina obnove,“ zaključio je potpredsjednik Vlade, ministra Bačić.

Dsc 6299

U Petrinji je dovršeno 2 i pol tisuće kuća, rekao je ministar, najveći dio nekonstrukcijske obnove, ali je na području Petrinje izgrađeno 110 kuća, u što su, jasno, uključene i kuće čiju je izgradnju preuzela Sisačko-moslavačka županija, na čelu sa županom Celjakom, kojem je ministar zahvalio na tom dodatnom doprinosu: „Da sredstvima Državnog proračuna, kroz projekt proširenja kapaciteta domova umirovljenika na području Siska, Petrinje i Gline i sam župan, sa svojim suradnicima, doprinese toj ubrzanoj obnovi.“

 

Obiteljske kuće u vlasništvu Republike Hrvatske grade se kao zamjenske stambene jedinice za korisnike državne imovine, a koji imaju pravo na stambeno zbrinjavanje u kućama koje su stradale u potresu te su predviđene za uklanjanje i financiraju se iz europskih izvora. Devet zamjenskih obiteljskih kuća gradi se na području Gline, devet na području Donjih Kukuruzara i Dvora te devet na području Hrvatske Kostajnice i Sunje.

 

U sklopu ovog projekta gradi se 4 višestambene zgrade (3 u Glini (57 stanova) i 1 u Dvoru (19 stanova)) i 55 obiteljskih kuća na području Gline, Donjih Kukuruzara i Dvora te na području Hrvatske Kostajnice i Sunje. Vrijednost OPKK projekta „Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima „ je 42,9 milijuna eura od čega se 95 % financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 5% sufinancira se sredstvima državnog proračuna.

 

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije