Bačić najavio obnovu kulturno-povijesnog središta Gline

imp

2024 01 29 Petrnja Glina02 (1)

Vlada i Grad Glina zajedno će obnoviti središte Gline, zaštićenu kulturno-povijesnu cjelinu, zaključeno je jučer na radnom sastanku ministra graditeljstva Branka Bačića i glinskoga gradonačelnika Ivana Jankovića, na kojem se razgovaralo i o obnovi višestambenih zgrada.

 

Glina je grad hrvatske himne i bivše sjedište bana Josipa Jelačića, “Kuća hrvatske himne” je u obnovi, a započela je i obnova zgrade nekadašnje gimnazije na Trgu Josipa Jelačića. Ta će zgrada biti preuređena u stambeno-poslovno zgradu sa šest poslovnih prostora i 10 stanova, a vrijednost projekta je 1,7 milijuna eura.

 

2024 01 29 Petrnja Glina07

 

„Obnovit ćemo Glinu u cijelosti, nećemo stati samo na obnovi kuća i višestambenih zgrada već ćemo revitalizirati i centar grada“, poručio je Bačić.

 

Naglasio je kako su u Glini svi zahtjevi za obnovu višestambenih zgrada u postupku rješavanja – ili su u obnovi ili u procesu rješavanja statusa.

 

U Vukovarskoj ulici grade se tri stambene zgrade s ukupno 57 stanova, koji bi trebali biti useljeni do kraja godine. Vrijednost radova iznosi devet milijuna eura.
Stanovi se grade za korisnike kuća i stanova u državnom vlasništvu, ali moguće je da će ih koristiti i ostali građani koji čekaju obnovu stanova ili kuća.

 

2024 01 29 Petrnja Glina08

 

Na području Gline je do sada obnovljeno 1000 objekata. Trenutno je raspisano 1500 natječaja za javnu obnovu, a Bačić kaže kako bi bio sretan ako ih 1000 bude riješeno. Često se događa da na natječaje stignu ponude znatno više od cijene predviđene projektom ili se nitko ne javi na natječaj.

 

 

Foto – MPGI

najčitanije