Babić:“Gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije oporavilo se od krize“

imp

261020211635210321.jpeg

Gospodarstvo u Sisačko-moslavačkoj županiji ima pozitivan trend. Rekao je to na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Sisak, njen predsjednik Tihomir Babić. Pokazuju to podaci unatrag nekoliko godina. „Prema tim podacima, koji obuhvaćaju razdoblje od 2014. do 2018. godine i prvih 9 mjeseci prošle 2019.godine, možemo reći da smo zadovoljni sa stanjem gospodarstva u Sisačko-moslavačkoj županiji. Gospodarstvo u županiji raste najvećim dijelom od 2014.godine, neke djelatnosti od 2015. i 2016.godine i prema podacima kojima raspolažemo dosegnulo je najveći stupanj rasta u 2018.godini. Rastu i svi ključni pokazatelji gospodarstva, znači BDP Sisačko-moslavačke županije, ukupni prihodi, raste broj zaposlenih i smanjuje se broj nezaposlenih, raste izvoz te rastu investicije. Jedina negativna stvar zabilježena u 2018.godini je gubitak uzrokovan restrukturiranjem Petrokemije.“, rekao je Babić.
Jedan od glavnih zadataka lokalne zajednice je da potiče otvaranje i širenje proizvodnih i inovativnih poduzeća i obrta na način da kreira razne poticajne mjere koje moraju biti usmjerene na povećanje konkurentnosti. Konkurentna snaga malog gospodarstva može se promatrati, kaže Babić, i kroz razinu investicija, a investicije u Sisačko-moslavačkoj županiji zaostaju za kretanjima na nivou Hrvatske posebice u prerađivačkoj industriji kao najvažnijem izvoznom području. Unatoč tome pokazatelji govore da rastu djelatnosti ključne za razvoj ove županije, a to su upravo prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo.
„Rastu i djelatnosti koje su ključne za Sisačko-moslavačku županiju. To je prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo. Trgovina na veliko i malo je snažno rasla u zadnjih pet godina, preko 35 % je rasla a ostvarila je dobit preko sedam puta. Pokazala se kao najprofitabilnija djelatnost u županiji. To je vjerojatno posljedica oporavka osobne potrošnje, rasta broja zaposlenih i rasta neto plaća.“, ističe Babić.
Oporavku gospodarstva naše županije svakako je pomogao, napominje Babić, i razvoj novih tehnologija. „ Razvijaju se nove djelatnosti sukladno vremenu u kojem živimo. To je IT sektor s posebnim naglaskom ili pilot projektom gaming industrije u Novskoj.“
Prihvaćanje novih industrija omogućit će promjenu i transformaciju Sisačko-moslavačke županije iz jednog klasičnog gospodarstva te otvoriti prostor prema novoj vrsti poduzetništva, novim proizvodima, uslugama i novim radnim mjestima. Razvoj novih industrija pak neće biti moguć bez prihvaćanja i primjene informatičke tehnologije koja je neosporno, ističe Babić, okrenuta prema budućnosti te je posebno važna za mlade ljude i njihov ostanak na području Sisačko-moslavačke županije.
Uzimajući u obzir sve ekonomske pokazatelje, Babić zaključuje kako se županijsko gospodarstvo oporavilo od krize.
„Možemo na kraju zaključiti da se gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije oporavilo od krize, da raste stabilno jer izvozi preko 30 % svoje proizvodnje i da će se i u budućnosti nastaviti razvijati snažno i pozitivno.“, zaključio je Tihomir Babić, predsjednik HGK ŽK Sisak.

najčitanije