Asistivna tehnologija za učenike s teškoćama u razvoju

mradenovic

261020211635236446.png

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije do 31. kolovoza 2019. godine provodi projekt „Danas se i moj glas čuje“ za koji su odobrena novčana sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Glavni naglasak projekta je korištenje asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije u obrazovnom radu s djecom s teškoćama u razvoju i invaliditetom. Uključuje program male škole i pomoći u učenju te radnu terapiju u samoj udruzi. Koristi će imati i šira zajednica obzirom da je 4. i 5.travnja planirana edukativno-suportna radionica za učitelje i pomoćnike u nastavi o metodološkoj primjeni asistivne tehnologije u odgojno-obrazovnom radu koja će biti održana u Petrinji, a partneri u projektu dodatno će se još ojačati kroz interne edukacije u njihovim školama.
U sklopu pripreme za interne edukacije izvršna direktorica Udruge i voditeljica projekta Aleksandra Milković posjetila je partnerske Osnovnu školu Mate Lovraka u Petrinji, Osnovnu školu Galdovo i Osnovnu školu Glina te je ravnateljima i stručnim djelatnicima škola uručila opremu kupljenu kroz projekt: ABC maestro – softver, tipkovnicu CLEVY, tablet s torbom, slušalicama i USB stickom. Oprema će se koristiti u obrazovnom radu s djecom s teškoćama u razvoju, a tijekom veljače i ožujka stručni tim Udruge će za nastavnike partnerskih škola i pomoćnike u nastavi organizirati edukativne radionice o izradi komunikacijskih knjiga koje će također poslije radionica ostati u vlasništvu škola.
Do kraja drugog polugodišta održati će se i dvije radionice za roditelje kojima će se također prenijeti znanje o izradi komunikacijskih knjiga te didaktičkih igrački od ekološkog i reciklažnog materijala.
Jedno od temeljnih ljudskih prava je pravo na komunikaciju, odnosno na primanje i slanje poruka te je Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, prepoznajući probleme u komunikaciji s djecom s TUR, koja su često neverbalna, prepoznala prednost korištenja asisitivne tehnologije i tehnologije potpomognute komunikacije kako bi kod djece s TUR postigli ostvarenje njihovih potencijala.
Ovakvim pristupom u terapijskom i obrazovnom radu za rezultat ima cjelovit razvoj ukupnih potencijala djeteta i napredovanje u svakom od njegovih aspekata, bolju socijalizaciju, lakšu integraciju u redovan sustav obrazovanja te općenito poboljšanje kvaliteta života.
Projekt se provodi kroz Natječaj projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih za školsku godinu 2018./2019. u vrijednosti 185.879,59 kn.

foto: Clevy.com

najčitanije