APN odobrio 187 subvencija na stambene kredite na području županije

imp

Apn Stan Krediti

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama obradila je sve zaprimljene zahtjeve za subvencionirane kredite koji su zaprimljeni u posljednjem krugu prijava koji je završio 24. travnja 2023.

 

Od ukupnog broja zaprimljenih zahtjeva, točnije njih 5.560, odobreno je 4.904 zahtjeva, za 603 zahtjeva je zatražena dopuna, 23 zahtjeva je odbijeno, a 30 podnositelja je odustalo od zahtjeva.

 

Prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 81.600,00 eura, prosječan rok otplate korisnika iznosi 23 godine, dok je prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita 33 godine.

 

Efektivna kamatna stopa iznosi prosječno 3,17 %, dok je nominalna kamatna stopa 2,95 % godišnje.

 

Iznos prosječnog mjesečnog anuiteta iznosi oko 448 eura od čega je mjesečna subvencija oko 155 eura.

 

Podsjećamo prijave na natječaj APN-a bile su moguće u razdoblju od 20. ožujka 2023. do 24. travnja 2023. godine dok je za provođenje ovogodišnjeg natječaja APN potpisala ugovore s 12 banaka koje su ponudile efektivne kamatne stope od 3,12 do 3,75 posto.
Mjeru mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

 

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

 

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

 

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

 

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

 

Spomenimo i kako je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja svoj dom dosad osiguralo gotovo 34.000 mladih obitelji. U tim je obiteljima rođeno više od 8.300 djece te je prijavljeno više od 20.500 maloljetne djece radi mogućnosti korištenja dodatne subvencije sukladno zakonskim propisima.

 

 

Popis odobrenih subvencija po županijama

najčitanije