Ambulante glinskog Doma zdravlja u čvrstom objektu

imp

Krenuli radovi na obnovi Doma za starije u Glini

Za potrebe smještaja privremenog Doma zdravlja u Glini, Županija se odlučila adaptirati građevinu u neposrednoj blizini matične zgrade, na način da se zamijeni pokrov, stolarija – vrata i prozori, postojeći prostori prilagode novim potrebama, izmjene sanitarije i podovi, prilagodi razvod instalacija. Također su izvedeni radovi termo fasade i sanacija prilaznog platoa. Ukupna vrijednost ovdje izvedenih radova je nešto viša od 1,5 milijuna kuna.

U novouređenom zdravstvenom objektu u Glini, koji je ispostava petrinjskog Doma zdravlja djeluju četiri ambulante obiteljske medicine i ginekološka ambulanta.

Novoouređene ambulante Doma zdravlja Glina obišli su u petak potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i župan Ivan Celjak.

“Oko 7500 korisnika zdravstvenih usluga u Glini, sada su dobili primjeren prostor za pružanje zdravstvenih usluga u čvrstom i sigurnom objektu. I program obnove Doma za starije osobe počeo je s intenzivnim radovima, što je posebno važno za najranjiviju skupinu građana. Najveći broj ih se nalazi u lječilištu Topusko, gdje im je država osigurala odgovarajuću skrb. Vjerujem da će se u predviđenih godinu dana Dom obnoviti i da će se korisnici vratiti ovdje”, istaknuo je ministar Medved.

Vezano za obnovu stambenog fonda na Banovini rekao je kako je više od 1900 obiteljskih kuća već obnovljeno, a u postupku obnove ih je više od 900. Izrađeni su elaborati za 3000 objekata.
Već je potpisano više od 50 ugovora o izgradnji zamjenskih kuća, a odabrani su i izvođači za deset višestambenih zamjenskih zgrada, od čega su po četiri u Glini i Petrinji, a dvije u Topuskom, naglasio je Medved.
Najavio je i da će predsjednik Vlada RH posjetiti Sisačko-moslavačku županiju u povodu početka radova na nastavku autoceste Zagreb – Sisak.
Ministar Medved je posebno zahvalio zdravstvenim djelatnicima koji su dosad uz velike napore i u neprimjerenim prostorima pružali građanima zdravstvene usluge. Napomenuo je kako je riječ o privremenom objektu, do temeljite obnove oštećenog objekta.


„Nakon što smo osigurali stabilan i čvrst prostor za ambulante Doma zdravlja Sisak i za službe Zavoda za javno zdravstvo SMŽ u Petrinji, te za Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Petrinji, koji smo vratili nakon potresa u Petrinju, nakon što smo osigurali adekvatan prostor za Zavod za hitnu medicinu, za pulmologiju i palijativu u Petrinji, osigurali smo čvrst, stabilan prostor u Glini za Zavod za hitnu medicinu i zadnje što nam je ostalo je isti takav prostor za ambulante Doma zdravlja Petrinja, ispostava Glina.
Veliko nam je zadovoljstvo što smo uspjeli preseliti iz kontejnera medicinsko osoblje ovdje u novouređen, opremljen objekt, na zadovoljstvo osoblja, ali isto tako, ono što nam je osobito važno, na zadovoljstvo svih korisnika primarne zdravstvene zaštite. U ovom objektu od ovog tjedna rade četiri ordinacije obiteljske medicine i jedna ginekološka ordinacija,“ rekao je župan Ivan Celjak.

 

Dodao je kako su izabrani izvođači na obnovi šest objekata NPB Popovača i uskoro očekujemo početak radova. Uskoro će biti potpisani ugovori za osiguranje sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu pedijatrije, nove i stare interne u sisačkoj bolnici, kao i za Dom zdravlja Sisak.

Zgrada Doma za starije osobe Glina je u potresu pretrpjela velika oštećenja te je potrebno provesti postupak cjelovite obnove zgrade sa svim potrebnim predradnjama, kako bi se zgrada mogla vratiti u funkciju i korištenje.
Radovi su krenuli, a ukupna vrijednost radova je gotovo 9,5 milijuna kuna, planirani završetak je sredinom ožujka 2023. godine.
„Zadovoljstvo nam je da smo danas obišli radove na Domu za starije osobe Glina. Postupak je proveden sukladno Zakonu o obnovi i očekujemo da će radovi biti gotovi u roku i da ćemo vratiti sve korisnike u njihov dom. Ni objekt Doma zdravlja, ni Doma za starije osobe Glina ne bismo uredili da nema pomoći Vlade RH, jer se oba objekta financiraju sredstvima koja je osigurala Vlada. ,“ zaključio je župan Celjak.

 

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

najčitanije