Alergičari, oprez: u županiji visoke koncentracije peludi ambrozije

ibb

251020211635205172.jpeg

Na području Sisačko-moslavačke županije ovoga se tjedna bilježe visoke koncentracije peludi ambrozije – upozoravaju iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Prva peludna zrnca ambrozije pojavila su se polovicom srpnja, početkom kolovoza koncentracije su bile umjerene, a od 9. kolovoza počele su se bilježiti visoke koncentracije. Upravo se nalazimo pred očekivanim vrhuncem cvatnje ambrozije – napominju iz Zavoda te pozivaju alergičare na pojačan oprez.

Ambrozija je biljka s najjačim peludnim alergenom, a potječe iz prerijskih područja Sjeverne Amerike. U Europi se pojavila krajem 19. stoljeća, kada je prenesena na brodovima koji su prevozili sjemenke žitarica. U posljednjih dvadeset godina ambrozija je najrasprostranjeniji korov u zemljama srednje i jugoistočne Europe. U Hrvatskoj je prvi put evidentirana 1941. godine na području Podravine, Posavine i Slavonije. Danas raste na području cijele Hrvatske, osobito u Slavoniji, porječju Save i Drave, te je okolica Osijeka evidentirana kao područje s najvećom koncentracijom peludi ambrozije u ovom dijelu Europe. Omiljena staništa su joj napuštene površine, i neobrađena zemljišta uz prometnice, a pelud proizvodi u iznimno velikim količinama – zrela biljka može stvoriti do 8 milijuna zrnaca.

Praćenje koncentracije peludi na području županije provodi se uređajima postavljenima na tri lokacije: u Sisku na krovu Športskorekreacijskog centra, u Kutini na krovu stambene zgrade u Preradovićevoj ulici te u Popovači u krugu Neuropsihijatrijske bolnice. Djelokrug uređaja je u promjeru 10 do 30 kilometara, ovisno o smjerovima vjetra i drugim meteorološkim prilikama. Rezultate mjerenja možete na dnevnoj bazi pratiti na web stranici županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Osim redovnog praćenja stanja, alergičarima se u vrijeme visoke koncentracije peludi ambrozije, preporučuje pridržavanje preventivnih mjera: liječnici savjetuju izbjegavanje izlazaka za sunčanog i vjetrovitog vremena između 10 i 18 sati te redovito uzimanje terapije. Za odlazak u prirodu preporuka je odabrati dan nakon kiše, kada je koncentracija peludi smanjena, a nakon boravka na otvorenom obavezno tuširanje i pranje kose te odjeće, kako bi se spriječilo unošenje peludi u prostor u kojem boravite.

najčitanije