Aktivnosti sustava civilne zaštite

mradenovic

Prema informacijama na službenim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite, na terenu je trenutno 95 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite s potrebnom opremom za izvlačenje iz ruševina, 50 inženjera statičara, 200 policajaca, 680 vatrogasaca sa 160 vozila, 65 timova hitne pomoći, 165 pripadnika HGSS-a iz 16 stanica i 3 potražna psa, 100 volontera organiziranih preko Službe za volontere HCK-a, komunalne službe, HEP i dr.

Ravnateljstvo civilne zaštite

Državna intervencijska postrojba civilne zaštite intervenirala je s 93 pripadnika i 2 potražna psa. Timovi za traganje i spašavanje su poslani u lokalna sela gdje su sanirali krovišta, spuštalli dimnjake i uništene ostatke krovišta te organizirali mehanizaciju na području grada Gline i prigradskih područja (Dvorišće). Izvršena je evakuacija 13 osoba u vojarnu „Pukovnik Predrag Matanović“, 16 osoba je vraćeno iz vojarne kućama, a 10 nepokretnih osoba evakuirano je u Opću bolnicu Popovača.

Organizirana je provjera objekata i podjela hrane, vode i ostalih potrepština potrebitima te prijevoz i distribucija kreveta. Izvršeno je izviđanje pomoću bespilotnih letjelica i snimanje oštećenih građevina. Također je obavljeno osiguranje i otkapanje strvine u štalama na području Begovići (Petrinja) u cilju osiguranja prilaska veterinarske struke na lokacije. Uz navedene aktivnosti, pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zašite osiguravali su protočnosti prometa u selima Pecki i Lušćani. Postavljen je stambeni kontejner u Petrinji za onkološkog bolesnika. Izvršeni su izvidi statičke stabilnosti objekata s 50 inženjera građevine.

Uspostavljeni su komunikacijski kanali sa centrima 112 koji obrađuju pozive Županijskog centra 112 Sisak koji još uvijek nije operativan. Centri prosljeđuju upite i zahtjeve za zbrinjavanje ljudi, opskrbu vodom, hranom, dekama i sličnom opremom Stožeru civilne zaštite, koji djeluje sukladno potrebama.

Tijekom dana održana su dva sastanka Stožera Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, kojem su prisustvovali gradonačelnik grada Petrinje, predstavnik policije, vatrogasaca, HGSS-a, HCK, Hrvatske kopnene vojske, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Petrinje, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zagreb i voditelj Službe civilne zaštite Sisak.

Iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom kroz dva konvoja dopremljena je oprema u Sisačko-moslavačku županiju. Dostavljeno je 350 kreveta, 560 madraca, 350 podnica, 8680 deka, 2160 CSO paketa, 20000 litara pitke vode, 3 agregata, 211 kreveta, 262 vreće za spavanje, 6 šatora, 120 L goriva, 8 topova, 1 zapovjedno vozilo, 2 specijalna kontejnera, 2 kamiona logistike, 1 kombi vozilo, 2 agregata velika s prikolicom i dr.

Pripadnici Hrvatske vojske nastavljaju s angažmanom na potresu pogođenim područjima Sisačko – moslavačke županije pa su tako u noći sa srijede, 30. prosinca na četvrtak, 31. prosinca 2020. ispred Opće bolnice u Sisku, uz prethodno postavljena dva šatora, postavili i dodatna dva grijana šatora iz ekspedicijskog kampa sa 20 kreveta za potrebe zbrinjavanja tamošnjih pacijenata. Hrvatska vojska dodatne šatore postavljala je tijekom noći kako bi se isti što prije stavili u funkciji, a u njima su već zbrinuti prvi pacijenti. Riječ je, naime, o šatorima koje je Hrvatska vojska početkom studenog ove godine postavila ispred Opće bolnice Varaždin te tako pružila potporu u zdravstvenom zbrinjavanju oboljelih od koronavirusa. Također, pripadnici Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu postavili su u srijedu, 30. prosinca za potrebe zbrinjavanja lokalnog stanovništva vojne šatore tipa M70 na pet lokacija: selu Cepeliš, Stražnik, Majske Poljane i Gornja Bačuga.

U četvrtak, 31. prosinca 2020. na raščišćavanju prometnica i javnih površina u Petrinji angažirano je 52 pripadnika Hrvatske kopnene vojske sa osam inženjerijskih strojeva, dvije labudice, jednim sanitetskim vozilom, 24 ostala vozila i tehnikom. Također, angažirana su i 22 pripadnika HV-a sa dva bespilotna sustava u Velikoj buni. U pripravnosti su i dva medicinska tima (liječnik, medicinski tehničar i vozač) s vozilom hitne pomoći s Plesa su u pripravnosti na ispomoć Petrinji, a spremni su i transportni helikopteri za zadaće prevoženja na području Sisačko-moslavačke županije ugroženih posljedicama potresa. U stanju spremnosti u vojarnama nalazi se oko 720 pripadnika Hrvatske vojske.

U srijedu, 30. prosinca na zahtjev Stožera civilne zaštite jedna poljska kuhinja za pripremu hrane dostavljena je u Društveni dom Staro Pračno, dok su u vojarni u Petrinji dodatno uređeni kapaciteti za privremeni smještaj civilnog stanovništva. Također, u Petrinji je i jedan medicinski tim Vojno zdravstvenog središta te veterinarsko-epidemiološki tim. Oni pružaju zdravstvenu potporu civilnom stanovništvu smještenom u vojarni te provode veterinarsko-zdravstveni nadzor restorana i kuhinje.

30. prosinca 2020. na širem području Petrinje je bilo angažirano 105 pripadnika Hrvatske vojske s inżenjerijskom mehanizacijom, a poslije podne se taj broj povećao na 200 pripadnika koji su bili angažirani u naseljima Strašnik, Cepeliš, Pecki i Donja Bačuga.

Također, na terenu su bile angažirane i snage Zapovjedništva za potporu koje su iz vojarne „1. gardijske brigade ‘Tigrovi’ – Croatia” Zagreba vojnim konvojem upućene u vojarnu u Petrinji s ciljem pružanja logističke i zdravstvene potpore snagama Hrvatske kopnene vojske i pružanju pomoći unesrećenom civilnom stanovništvu. Postepenim narastanjem snaga, a sukladno procjenama i novim zahtjevima, dosad je angažirano ukupno 173 pripadnika Zapovjedništva za potporu.

HGSS je sa 165 članova te 3 potražna psa obišao 40 zaseoka i vršio distribuciju vode, hrane i lijekova. Odrađena je 91 intervencija. Od ostalih aktivnosti intervenirali su i obišli 120 lokacija, u kojima su obavljali zadaće obilaska stanovništva, saniranja ozljeda, zbrinjavanja i prijevoza ozlijeđenih u bolnicu te prijevoz osoba na smještaj u vojarnu ‘’Pukovnik Predrag Matanović’’. Na lokacijama su vršili opskrbu hranom, vodom i ostalim potrepštinama, kao i procjenu materijalne štete te sve ostale zadatke koje situacija zahtijeva. Ekipe HGSS-a su nastavile mapiranje pogođenog područja uz pomoć bespilotnih letjelica.

Preko 800 vatrogasca raspoređeno je na području Sisačko – moslavačke županije. Vatrogasne snage raspoređene na područje Sisačko-moslavačke županije tijekom 30. prosinca aktivno su radile na uklanjanju dimovodnih kanala, sanaciji krovišta, uklanjanju crjepova, osiguravanju ruševnih mjesta te na provedbi ostalih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života. Na teren su poslane dodatne vatrogasne snage iz Međimurske, Bjelovarsko – bilogorske, Koprivničko – križevačke, Krapinsko – zagorske, Požeško – slavonske, Virovitičko – podravske, Varaždinske i Ličko – senjske županije s ukupno 43 vatrogasca i 20 vatrogasnih vozila. Od toga je 15 vozila opremljeno za rad na visini (autoljestve i zglobne platforme), dva vozila za prijevoz vatrogasaca, jedna autocisterna te dva zapovjedna vozila koji su raspoređeni na području Siska, Petrinje, Gline te općine Majur. Zbog dodatne potrebe vatrogasaca na području Gline premještene su snage Državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi Split, Šibenik i Zadar te vatrogasci iz Vatrogasne zajednice Šibensko – kninske županije.

Tijekom 30. studenog, uz vatrogasce Sisačko – moslavačke županije, na terenu je bilo angažirano više od 410 vatrogasaca sa 115 vatrogasnih vozila iz 16 drugih vatrogasnih zajednica županija te pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe HVZ-a. Vatrogasne snage na terenu su bile i tijekom noći, a saniranje posljedica i smanjenje ugroza za stanovništvo nastavit će i sljedećih dana.

Vatrogasci kontinentalnih županija također bilježe velik broj intervencija zbog potresa. Potres je ostavio posljedice i u Gradu Zagrebu. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i DVD-a s područja Grada Zagreba tijekom srijede imali su oko 135 tehničkih intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, skidanje crjepova i fasada te ostalih izviđanja vezanih za procjenu stanja građevinskih objekata. Vatrogasci Zagrebačke županije jučer su imali oko 114 tehničkih intervencija, a najviše na području Zaprešića, Ivanić Grada, Jastrebarskog, Pokupskog i Kravarskog. Na navedenim intervencijama ukupno je sudjelovalo 417 vatrogasaca sa 133 vatrogasna vozila. U Krapinsko -zagorskoj županiji zabilježene su 22 tehničke intervencije na području Zaboka, Velikog Trgovišća, Klanjca, Marije Bistrice i Krapine. Na intervencijama je ukupno sudjelovalo 98 vatrogasaca s 35 vatrogasnih vozila. Vatrogasci Varaždinske županije su imali 13 tehničkih intervencija na kojima su sudjelovala 74 vatrogasca sa 17 vatrogasnih vozila. U Karlovačkoj županiji zabilježena je 21 intervencija, uglavnom na području grada Karlovca. Bilo je angažirano 100 vatrogasaca s 33 vatrogasna vozila. U ostalim kontinentalnim županijama zbog posljedica potresa zabilježeno je oko 30 tehničkih intervencija u kojima je sudjelovao ukupno 141 vatrogasac s 48 vatrogasnih vozila.

Pripadnici HCK -a sa 40 pripadnika distribuirali su 50000 litara vode, 950 kompleta humanitarne pomoći te uspostavili primanje donirane opreme. Također vrše podjelu hrane za operativne snage u bazi operacija i građane u Petrinji.

Zbog nastalih oštećenja na zaštitnim vodnim građevinama na području Sisačko – moslavačke županije, Hrvatske vode donijele su rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava. U svim gradovima na području Zagrebačke županije zabilježene su materijalne štete, a najviše u Jastrebarskom, širem području Vrbovca i Zaprešiću.

najčitanije