840 lampiona za djecu stradalu u Domovinskom ratu

imp

Dsc 2103

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i njegov zamjenik Mihael Jurić su u prostoru Osnovne škole Zorke Sever nazočili prigodnom programu, koji je škola, u suradnji s Udrugom specijalne jedinice policije „RIS“ Kutina priredila u povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

 

Djeca i nastavnice OŠ Zorke Sever održali su prigodni program uz pjevanje i recitiranje pjesama posvećenih Domovinskom ratu i Vukovaru, na pozornici koju je činila izložba njihovih radova, s ponosnim naslovom „Stoji grad“.

 

Župan Celjak je, obraćajući se djeci ove škole naglasio važnost i junaštvo hrvatskih branitelja u stvaranju, obrani i oslobađanju Republike Hrvatske u slavna vremena Domovinskog rata.
Sjetio se ratnog školovanja cijele jedne generacije djece: „Kod nas se održavala nastava u podrumima, često su se čule sirene, svaki puta kada bi naišao avion mi bi bježali od kuće. Međutim toga danas više nema, danas se vi slobodno igrate na igralištima, danas vi imate ovu predivnu školu ovdje i pohađate nastavu i nema straha da će iz aviona baciti bombu i za sve to možemo biti zahvalni našim hrvatskim braniteljima. U školi učite o Domovinskom ratu, uči se o velikim vojskovođama o banu Jelačiću, Kralju Tomislavu, Nikoli Šubiću Zrinskom i često kažemo da su to najveći junaci u hrvatskoj povijesti. Svaki od njih je pokušavao na svoj način u svoje vrijeme postići ono što su postigli hrvatski branitelji u Domovinskom ratu, osigurali nam slobodu, neovisnost i demokraciju i upravo su oni najveći junaci u našoj povijesti. Hrvatski branitelji su vaši očevi, vaši djedovi, vaši susjedi, očevi i djedovi vaših prijatelja. Hrvatski branitelji su i ova tri hrabra čovjeka koja danas ovdje sjede ispred vas i teško je shvatiti da su upravo oni najveći junaci u hrvatskoj povijesti ali samo zato što živimo s njima….Zato draga djeco kada vidite hrvatskog branitelja na ulici poštujte ga i razmišljajte o njemu, jer upravo zbog njega vi danas slobodno idete u školu, slobodno možete igrati košarku i nogomet i druge sportove na igralištu. Uvijek se moramo prisjećati svih žrtava Domovinskog rata jer na žalost mnogi hrvatski branitelji kao i civili su izgubili svoje živote da bi mi danas živjeli slobodu. Posebno hvala i poštovanje svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima i naravno našim živim herojima.“

 

Tijekom ovog susreta s hrvatskim braniteljima djeca su mogla i razgovarati sa živim herojima, trojicom pripadnika Specijalne jedinice policije RIS Kutina: Željkom Pačarekom, Davorom Šoštarićem i Alojzom Vončinom, koji su im prenijeli mali dio svojih ratnih sjećanja, posebno naglasivši da im je glavna vodilja na ratnom putu bila upravo ljubav za Domovinu i budućnost djece u Hrvatskoj, za koju su mnogi hrvatski branitelji časno položili živote.

 

Nakon svečanog programa, na školskom je parkiralištu, od 840 bijelih lampiona, u znak sjećanja na 84 djece poginule u Vukovaru, formiran obris Vukovarskog tornja u prirodnoj veličini.

Foto:

najčitanije