800 godina Lekenika

nn

261020211635254339.jpeg

Sljedeća četiri dana pred nama je serija događanja vezanih uz obilježbu 800 godina od prvog pisanog spomena Lekenika. Sve počinje danas humanitarnom nogometnom utkamicom koju će odrigrati Humane zvijezde Hrvatske, u čijem sastavu se nalaze bivši Vatreni nogometaši, glumci i pjevači, s veteranima NK Lekenik, s početkom u 18 sati. Toj utakmici prethodi predigra prstića NK Lekenik – GNK Dinamo s početkom u 17 sati. Ulaznica je 20knm a sav prihod ide za nabavku sportske opreme za školu nogometa NK Lekenika, koja broji preko 1000 malih nogometaša.

Sutra je na repertoaru centralni događaj, Svečana Akademija povodom 800 godina prvog spomena Lekenika i promocija Monografije Lekenika, knjige o povijesti Lekenika u kojoj će se moći pronaći znanstveni rad šestero profesora povijesti, ali i pregled svih udruga i institucija koje djeluju u Lekeniku. Svečanost počinje u 20 sati u OŠ Mladost Lekenik, a povorka udruga kroz mjesto od Hrvatskog doma počinje već u 19 sati.

Sva događanja su popraćena i manifestacijom 10. „Dani bana Jelačića i poštara Klempaja“ pa će se tako u subotu u 10h u SOS Dječjem selu Lekenik održati tradicionalno natjecanje za djecu Mali poštar, natjecanje za djecu u brzini i spretnosti, vožnji na biciklu i dostavi poštanskih kuverti, a poslije toga su na redu nogometni susreti na igralištu NK Lekenik.

Posljednji dan događanja je također već tradicionalna Trojačka nedjelja koja uključuje misna slavlja prijepodne, zabavni program u dvorištu Hrvatskog doma od 15 sati, te 13. Lekenički folklorni susreti u dvorištu Hrvatskog doma od 18 sati, kao i
povijesni prikaz susreta bana Jelačića i poštara Klempaja koji počinje u 19 sati i 15 minuta.

najčitanije