76 Petrinjaca upisalo se u registar Zaklade Ana Rukavina

imp

261020211635280614.jpeg

Na akciji Zaklade Ana Rukavina održanoj iu Petrinji 21.travnja, hrvatski Registar je dobio 76 novih potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Svi građana Petrinje koji su dali uzorak krvi za tipizaciju, pomažu oboljelima diljem svijeta jer je hrvatski Registar dio svjetskog.

Svaka akcija koju Zaklada organizira nosi poruku “lijek je u nama”. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži.

Kako bi lijek stigao do oboljele osobe, potrebno je učiniti prvi korak i pupisati se u Registar. Ako se u tvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, može joj se pomoći u izlječenju.

Tijekom osam godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 48.147 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Iz hrvatskog je Registra ukupno izdano 47 transplantanata za hrvatske i inozemne pacijente čime je 47 teško oboljelih iz Hrvatske i inozemstva dobilo šansu za život.

najčitanije