6 milijuna eura za nove projekte u Sisačko-moslavačkoj županiji

imp

Poljoprivreda Ugovori 15

Ugovori iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti 4 milijuna eura i Ugovori iz Javnog poziva Sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini vrijednosti 2 milijuna eura dodijeljeni su korisnicima jučer u Hrvatskoj Kostajnici.

 

 

Ministarstvo poljoprivrede je uz intenzivnu suradnju s jedinicama lokalne samouprave nastojalo brzo reagirati kako ne bi došlo do napuštanja poljoprivredne proizvodnje uslijed katastrofalnih potresa, a da smo u tome uspjeli svjedoče površine korištenog poljoprivrednog zemljišta, broj poljoprivrednika, broj grla te interes za novim projektima. Tome u prilog govori i podatak kako je do sada u Sisačko-moslavačkoj županiji iz Programa ruralnog razvoja odobrena potpora u iznosu od 207,8 milijuna eura, od čega je isplaćeno 177,5 milijuna eura. Čestitam i zahvaljujem na naporima koje ulažete. Ova Vlada će vas i dalje podržavati.“, izjavila je ministrica Vučković podsjetivši kako je do sada u obnovu i saniranje posljedica od potresa uloženo 1,45 milijardi eura.

SMŽ

Današnji ugovori iz Programa ruralnog razvoja odnose se na šumske ceste, vrlo važne u kontekstu protupožarne zaštite i pristupa poljoprivrednom dobru, unaprjeđenje korištenja tehnologija u pridobivanju drva i predindustrijskoj obradi drva, jedan projekt koji se odnosi na malo poljoprivredno gospodarstvo i projekt ulaganja u višegodišnje nasade, kao i projekte obnove potresom razorenog poljoprivrednog potencijala.

Raznolikost naših mjera dovode do strateških ciljeva. Prilikom uručivanja nastojimo promovirati različite mjere. Ovim zajedničkim uručivanjem ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU šaljemo sliku da integrirano radimo na podršci razvoju cijele Sisačko-moslavačke županije.“, rekla je ministrica Vučković.

 

 

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo je 31 ugovor ukupne vrijednosti oko 2 milijuna eura, za Program održivog razvoja lokalne zajednice za područje Sisačko-moslavačke županije 25 ugovora ukupne vrijednosti 1,3 milijuna eura te za program sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2023. godini 6 ugovora ukupne vrijednosti 764 tisuće eura.

Sisačko-moslavačkoj županiji u 2023. godini odobrena su sredstva u iznosu 70 000 € za projekt „Opremanje vanjskog športskog igrališta“ pored OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, pa će djeca ove škole, uz novu školu dobiti i novo športsko igralište, na korist svim stanovnicima općine Donji Kukuruzari.
Osim SMŽ, korisnici potpore 2023. godine su gradovi Hrvatska Kostajnica, Glina, Petrinja i Novska, općine Lipovljani, Sunja, Gvozd, Dvor, Topusko, Lekenik, Velika Ludina, Majur, Donji Kukuruzari, Hrvatska Dubica, Martinska Ves i Jasenovac.

 

Potpore dobivene iz programa ovih ministarstava, kroz unapređenje proizvodnih potencijala i poslovanja naših poljoprivrednika, ulaganja u fizičku imovinu, šumske i traktorske puteve, modernizaciju proizvodne opreme, alata i slično, doprinijet će ukupnom razvoju gospodarstva Sisačko-moslavačke županije, ali i unaprijediti kvalitetu života te demografski i socijalno ojačati lokalne zajednice kroz realizaciju projekata poput izgradnje i rekonstrukcije komunalne i cestovne infrastrukture, adaptacije društvenih domova, vrtića, igrališta, pješačkih staza i drugog.

 

„Dodijelili smo ugovore koji će pridonijeti razvoju lokalne, društvene i gospodarske infrastrukture ovog kraja, a uz međuresorno djelovanje i zajednički rad ove Vlade stvaramo preduvjete za razvoj i revitalizaciju područja.“, izjavila je državna tajnica Đurić.

 

Župan Celjak ovom je prilikom istaknuo kako Vlada RH kontinuirano ulaže u Sisačko-moslavačku županiju, kao i da će novih 6 milijuna eura znatno pridonijeti unaprjeđenju života ovoga kraja.

Vlada Republike Hrvatske kontinuirano ulaže značajna sredstva na području Sisačko-moslavačke županije. Danas je dodijeljeno 46 ugovora, ukupne vrijednosti preko 6 milijuna €. Ulaže se ne samo u obnovu, već i u razvoj i revitalizaciju, što je osobito značajno za sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije. sredstvima, koja su osigurana putem ovih ugovora bit će uložena u povećanje trajnih nasada, poboljšanje traktorskih i šumskih putova, nerazvrstanih cesta, u modernizaciju poljoprivredne mehanizacije, dakle u sve ono što je potrebno kako bi naši poljoprivrednici povećali proizvodnju.
Isto tako, ova sredstva će biti uložena u unaprjeđenje komunalne infrastrukture, u ceste, nogostupe, pristupne ceste, u izgradnju i opremanje školskog športskog igrališta. Svi ovi projekti će značajno doprinijeti unaprjeđenju kvalitete života svih stanovnika na čijem će se području projekti provoditi.“ zaključio je župan.

 

Gradonačelnik Bišćan kazao je kako će se na području Hrvatske Kostajnice provoditi projekti vrijedni 15 mil. eura te naglasio kako oni otvaraju perspektivu za bolje sutra. Na kraju se zahvalio Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na dodijeljenim ugovorima.

 

 

 

Foto – SMŽ

najčitanije