30 godina Industrijsko - obrtničke škole Sisak

imp

tehnicka-skola-sisak

U današnjem vremenu važnost obrtničkih zanimanja je neprocjenjiva, a školovanje za ta deficitarna zanimanja unatrag 30 godina provodi Industrijsko – obrtnička škola Sisak.

 

Temeljna djelatnost škole, koju pohađa 200-tinjak učenika je odgoj i obrazovanje mladih u području strojarstva i elektrotehnike u industriji i obrtništvu, kaže ravnatelj škole Ivan Vrbik koji nije krio zadovoljstvo ovom značajnom obljetnicom, a iako su s radom započeli 1. rujna 1992. godine odlukom o ukidanju CUO “Norbert Veber” i osnivanjem mreže srednjih škola, ova sisačka srednja škola iza sebe ima i dužu povijest od toga. „Danas obilježavano 30. godišnjicu iako škola postoji dulje i pravni je sljedbenik Industrije škole iz 1948. godine tako da je njena povijest puno duža. Škola nudi deficitarna zanimanja koja su tražena na tržištu rada, tako u ponudi, između ostalih, imamo zanimanja CNC operater, automehatroničar, instalater grijanja i klimatizacije, autolimar, bravar, elektroinstalater, vodoinstalater i druge.“ , rekao je ravnatelj Vrbik.

Kako bi učenici stekli što bolje zvanje u školsku opremu se značajno ulaže, pa je tako ističe ravnatelj nabavljena vrijedna oprema koja učenicima i djelatnicima škola olakšava obrazovanje i rad. „Nastojimo ići u korak s tehnologijama i potražnjom na tržištu rada kako bi naši učenici, kada završe naše srednjoškolsko obrazovanje, bili spremni raditi u realnim uvjetima. Kao što ste vidjeli, ulagalo se dosta i ima još tu mnogo prostora za daljnja ulaganja. Ovom prilikom se moram zahvaliti tvrtkama koje su donirale opremu i opremile naše kabinete za praktičnu nastavu.“, istaknuo je Vrbik poručujući da upisujući bilo koji smjer Industrijsko – obrtničke škole učenici ali i njihovi roditelji neće pogriješiti. „Ono što može motivirati učenike je upravo to što vrlo lako kasnije mogu pronaći posao. Sve su to tražena zanimanja za koje učenike obrazujemo i mislim da roditelji koji daju svoju djecu u našu školu neće pogriješiti. Osim toga što nudimo tražena zanimanja tu je još pregršt izvannastavnih aktivnosti i sadržaja koje učenici mogu pohađati. Nismo se fokusirali samo na formalni dio obrazovanja, imamo niz aktivnosti u kojima učenici mogu pronaći sebe, ispuniti svoje slobodno vrijeme i njegovati svoje interese tijekom boravka u školi. Sudjelujemo i u ERASMUS+ projektima tako da je to još jedna mogućnost koja se nudi našim učenicima.“, kaže ravnatelj.

Zašto je baš odabrao Industrijsko – obrtničku školu i smjer instalater grijanja i klimatizacije otkrio nam je ovogodišnji maturant Nikola Jelečević.
„Družili smo se mnogo s profesorima, radili razne aktivnosti i mnogo su nam pomagali u ove naše tri godine, objasnili sve što nam znači za život i da možemo zaraditi. Izabrao sam tu školu jer – potrebni su radnici, naime koga god pitate, svatko treba male popravke oko instalacije, a nikoga nema. Preporučio bi Industrijsko-obrtničku školu jer struka je vrlo važna – od nje se zarađuje kruh.“, rekao je Jelečević.

Za vodoinstalatera je završio Patrik Pašić: „Školovanje je prošlo jako dobro i jako mi se svidjelo, a smjer vodoinstalater sam izabrao zbog oca. Naime, tata je također u ovoj školi završio za vodoinstalatera i plinoinstalatera. Od malena sam s njim u tome, uživao sam, svidjelo mi se jako i odlučio sam ići njegovim stopama. U firmi gdje sam išao na praksu planiram nastaviti raditi. Kolege iz razreda, koliko znam, imaju posao, čeka ih u firmama u kojima su išli na prasku i tamo će i nastaviti raditi. Moja preporuka za izabrati Industrijsko-obrtničku školu je ta što svašta možete naučiti, lijepo ćete se provesti, a i to je zanat. Kao što je kolega Jelečević rekao, radnika je jako malo – tako da ako ovo završite u plusu ste definitivno.“, kaže Pašić.

Čestitati školi veliku obljetnicu došao je zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić.
„Danas su izazovne okolnosti za Industrijsko-obrtničku školu koja nudi deficitarna zanimanja, a koja su tražena na tržištu rada. Vidimo da ti učenici nakon školovanja bez problema mogu pronaći posao, a istraživanja pokazuju da i kad dođu na tržište rada, ako se pokažu kvalitetni i dobri, imaju veće plaće od svojih profesora. No tu imamo i problem kako dodatno marketinški učiniti ta zanimanja privlačnijima i mi kao Sisačko-moslavačka županija zajednički sa školom radimo na promoviranju industrijsko-obrtničkih zanimanja, zanimanjima koja su ključna za funkcioniranje sustava, a i u budućnosti ćemo zajednički raditi na tome. Iskreno se nadam da ćemo i samim time imati sigurnost svih elemenata koji omogućavaju funkcioniranje društva, a u čemu Industrijsko-obrtnička škola i njeni učenici imaju veliki značaj.“, rekao je dožupan dodajući kako je važno motivirati učenike da upisuju upravo deficitarna zanimanja. Dodatnim stipendiranjem to je podsjetio je Jurić, činila i Sisačko-moslavačka županija: „Imali smo te projekte koji u konačnici i nisu postili cilj koji smo mislili da će postići stoga moramo razmišljati o drugim načinima. Mi ćemo ulagati i u ovu školu i u radionice, pa i kroz Tehničku školu gdje radimo na Regionalnom centru kompetentnosti gdje imamo stvarno kvalitetnu opremu. Možemo kroz tu kvalitetnu i dobru opremu naše mlade privući da se školuju i uče na njoj pa da kad izađu na tržište rada budu kvalitetni i sposobni radnici. Pokušavamo da sve načine i nadamo se da ćemo u budućnosti u tome i uspjeti.“, kazao je zamjenik župana Mihael Jurić.

 

najčitanije