27. obljetnica oružanog otpora velikosrpskoj agresiji u Glini

nn

261020211635243438.jpeg

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, u suradnji s Gradom Glinom i Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, u Glini je jučer svečano obilježena 27. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu.

Odana je počast i zahvalnost hrvatskim policajcima koji su se tog 26. lipnja 1991. godine, samo nekoliko sati nakon što je Sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju u Glini. Tom je prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.

“Ovdje u Glini, protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja, zajedno s ostalim hrvatskim braniteljima i domoljubima, naša antiteroristička jedinica Lučko, pod vodstom generala Markača, pokazala je svoju jedinstvenost i odlučnost u ostvarenju nacionalnog cilja, kako toga dana, tako i tijekom cijelog Domovinskog rata. Tu jedinstvenost, požrtvovnost i odlučnost svih naših branitelja u obrani svoje Domovine, trebamo uvijek iznova spominjati i ne smijemo nikada zaboraviti! Naša priča o stvaranju i obrani naše Domovinu plemenita je i časna, zato smo na nju ponosni, a svim ratnim žrtvama zauvijek zahvalni”, rekao je tom prilikom izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Svečanosti je nazočio i umirovljeni brigadni general Hrvatske vojske, ministar branitelja Tomo Medved, koji je također istaknuo važnost ovog obilježavanja, naglasivši da podržava sve ovakve aktivnosti, te čini iznimno velike napore kako bi se u ostvarivanju svih onih životnih i statusnih pitanja vezanih za kvalitetu života hrvatskih branitelja oni osjećali onako kako zaslužuju.

“Posebno me raduje što je danas ovdje bilo jako puno mladih, jako puno djece i to je garancija da je to u kolektivnoj svijesti hrvatskoga naroda i da posebno mladi prepoznaju sve što se dešavalo u Domovinskom ratu na području grada Gline”, poručio je Medved.

Nakon Svečane akademije uzvanici su se uputili u gradski park gdje je PU Sisačko-moslavačka održala program „Policija danas u službi građana“, a u isto vrijeme je održana i Memorijalna utrka “Tomislav Rom” u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke, IV Memorijalni kup “Tomislav Rom” u sportskom ribolovu u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog poremećaja Sisačko-moslavačke županije, te Sportski susreti u spomen na poginulog policajca Tomislava Roma u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke.

Obilježavanje je završilo Svetom misom u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka.

glina2 glina3 glina4 glina5 glina6

photo: PU Sisačko-moslavačka

najčitanije