25 studenata primat će stipendiju u iznosu od 700 kuna

nn

261020211635271641.jpeg

25 studenata s raznih fakulteta svoj je budžet povećalo za 700 kuna mjesečno, koliko iznosi mjesečna stipendija koju financira Sisačko-moslavačka županija. U Velikom kabinetu Sisačko-moslavačke županije ugovore o stipendiranju studenticama i studentima stipendistima Sisačko-moslavačke županije uručili su župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Marin Piletić.
U županiji trenutno oko 90 studenata prima naknadu od 700 kuna mjesečno, što znači godišnje izdvajanje od preko 800 tisuća kuna samo za studentske stipendije. No, tu su i stipendije za srednjoškolce koje također otprilike ovoliko iznose, te i druge mjere, istaknuo je župan, kojima Županija potiče školovanje i vrednuje određena znanja i aktivnosti mladih učenika. Godišnje se za ovu namjenu pak izdvaja oko dva i pol milijuna kuna.
“Ove godine je za studentske stipendije zaprimljeno 113 prijava, a dobilo ih je 25 najboljih koji su imali najviše bodova, što znači da gotovo 90 naših studenata nije uspjelo dobiti stipendije, ali evo ovim putem najavljujem da ćemo krenuti s novim mjerama. Te mjere se odnose na promjenu demografske slike u našoj županiji koja je nažalost među najstarijima po dobi našeg stanovništva. Mladi se iseljavaju, mnogi se ne vrate, rađa se premalo djece i sve je to zabrinjavajuće. Svjesni smo situacije, ali moja poruka studentima je da se nakon završenog studija pokušate vratiti u svoja rodna mjesta, a na nama je da vam osiguramo uvjete da se možete vratiti, da imate gdje živjeti i osnovati obitelj.”, dodao je Žinić.
Svim studentima župan je poručio da budu marljivi, uporni i ustrajni. “Želim da uspješno završite školovanje i da nakon toga ne odete u strane države jer ste bitni za opstanak Hrvatske. Kao što sam ispričao, mnogi su dali čak i živote za stvaranje ove države, pa prema tome nemojmo pokleknuti čim nam je teško, već stisnimo zube i vjerujmo da će doći bolje vrijeme”, naglasio je župan.
U ime studenata s područja SMŽ-a koji su primili stipendije, Županiji je zahvalila studentica druge godine Veleučilišta Velika Gorica Manuela Horvat, istaknuvši kako će im stipendije mnogo značiti i biti velika pomoć tijekom studiranja.

najčitanije