200 milijuna kuna za obnovu nasipa oštećenih u potresu

Kako bi se postigla trajna i kvalitetna obrana od poplava, ove i iduće godine u Sisačko-moslavačkoj županiji će se u obnovu nasipa oštećenih u razornom potresu uložiti oko 200 milijuna kuna, a prvih šest ugovora vrijednih 84 milijuna kuna potpisano je s četiri izvođača radova u petak u Sisku.

Ugovori obuhvaćaju šest lokacija oštećenja: lijevoobalni nasip rijeke Save u naselju Galdovo, desnoobalni nasip rijeke Kupe u naselju Krnjica, lijevoobalni nasip rijeke Save u naselju Palanjek, desnoobalni nasip rijeke Kupe uzvodno od ušća rijeke Petrinjčice, lijevoobalni nasip rijeke Save u naselju Hrastelnica i lijevoobalni nasip rijeke Petrinjčice u Petrinji.

 

Potpisali su ih u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i župana Ivana Celjaka, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te predstavnici tvrtaka Binđo d.o.o., Sokol d.o.o., Vodoprivreda Zagorje i Brodska Posavina.
„Tri ugovora odnose se na zaštitu od rijeke Save na području Galdova, Hrastelnice i Palanjka dok se druga 3 Ugovora odnose na područje Petrinje za zaštitu od poplava na području tzv. Krnjice i Bresta Pokupskog. Nastojimo iskoristiti odobrena sredstva iz Fonda solidarnosti. Trudit ćemo se, sukladno potpisanim ugovorima, da do iduće godine, do 15. svibnja 2023. godine i izvršimo sanaciju svih nasipa. Isto tako pratit ćemo vodostaje jer svaki nasip ima neke svoje uvjete po kojima se mora raditi. Istovremeno, dok budemo radili, pružit ćemo punu sigurnost našim građanima. Negdje će se nasip, zbog rekonstrukcije, do temeljnog tla i ukloniti, ali ćemo istovremeno graditi i privremene nasipe tako da sigurnost bude neupitna na ukupnom području.“, pojasnio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Dodatnih 110 milijuna kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, rekao je Đuroković, ulaže se u sustav obrane od poplava, odnosno grade se nasipi na području Hrvatske Kostajnice, Starog Pračna, Topuskog, Stare Drenčine i Uštice.
Područje Malog sliva Banovina obuhvaća više od 500 km nasipa. Dio njih je u potresu bio oštećen pa Đuroković podsjeća u kakvom su bili stanju i što se do sada napravilo.
„Nakon privremene sanacije provedeni su geomehanički istražni radovi. Nakon toga napravljeni elaborati sanacije i provedeni javni natječaji. Tako da možemo reći da je i struka dala svoj doprinos i da ne radimo napamet. Ono što smo radili u siječnju i veljači bila je improvizacija. Kao što vidite ona je uspjela jer svi su ti privremeni objekti i nadalje u iznimno dobrom stanju, ali trajna, dugoročna sigurnost je u njihovoj trajnoj sanaciji.“, rekao je Đuroković.

Načelnik Stožera za obnovu i ministar branitelja Tomo Medved je istaknuo da su djelatnici Hrvatskih voda svojim intervencijama nakon potresa spriječili poplave, koje bi stanje još pogoršale.
„Zadovoljstvo mi je nazočiti ovdje na ovom napisu gdje smo se vidjeli zadnji puta u siječnju 2021. godine, nažalost u onim okolnostima nakon potresa, kada smo utvrđivali stvarnu šetetu i kada su djelatnici Hrvatskih voda u najkraćem mogućem vremenskom periodu uspostavili drugu liniju obrane. Na taj način smo prevenirali jer procjena je bila ukoliko bi na razrušeno područje još došla poplava onda bismo imali zaista teško stanje. Stoga zahvaljujem se Hrvatskim vodama, generalnom direktoru Đurokoviću sa suradnicima, koji su sve ovo vrijeme brižno pratili i postizali sigurnost kroz privremene mjere, a danas svjedočimo početku ozbiljne sanacije, izrade novih nasipa kroz ove ugovore, koji su danas uručeni.”, rekao je potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

Aktivnosti djelatnika Hrvatskih voda pohvalio je i župan Ivan Celjak.
„Djelatnici Hrvatskih voda su odmah nakon snažnog potresa 28. prosinca 2020. izašli na teren s ciljem utvrđivanja štete i s ciljem poduzimanja aktivnosti radi sanacije štete. Na žalost, 29. prosinca nas je dočekao još snažniji, još razorniji potres, koji je dodatno oštetio nasipe. Hrvatske vode poduzimaju aktivnosti na području cijele Sisačko – moslavačke županije. Ovih 6 ugovora za šest nasipa vrlo su važni za naše sugrađane, jer važno je vratiti našim sugrađanima sigurnost da im imovina neće biti oštećena i naravno, da njihovi životi neće biti ugroženi u slučaju visokog vodostaja. Nažalost i prije ovog snažnog potresa bili smo poznati po poplavama, koje su se događale na području naše županije. Hvala Bogu, nema tih poplava zadnjih godina, međutim, u suradnji s Hrvatskim vodama poduzimaju se sve aktivnosti kako bi se eventualne poplave svele na minimum i ono najvažnije vratiti osjećaj sigurnosti našim sugrađanima.“, kazao je župan Celjak.

Potpisani ugovori financirani su iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje sanacije šteta od potresa temeljem javnog poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja „Osiguranje preventivne infrastrukture oštećene potresom“.
Taj javni poziv sadrži tri poziva vezana uz vodno gospodarstvo – za sanaciju vodne infrastrukture oštećene u potresu vrijedan 280 milijuna kuna, sanaciju objekata obrane od poplava u vrijednosti 180 milijuna i za sanaciju klizišta i stotinjak vrtača 95 milijuna kuna. Svi bi projekti trebali biti završeni do kraja svibnja 2023.

najčitanije