17 milijuna kuna za LED rasvjetu u Petrinji

imp

U Maloj vijećnici Gradske uprave Grada Petrinje, Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, jučer, 18. ožujka 2019. godine, sklopio je ugovor o energetskom učinku s Zoranom Samardžićem, direktorom tvrtke Elos d.o.o., kojim će se postojeća javna rasvjeta zamijeniti LED rasvjetom, radi se o ukupno 4 602 svjetiljke. Zamjenom postojeće rasvjete LED rasvjetom smanjit će se emisija ugljičnog dioksida i to za 398,42 tona godišnje. Financiranje ugovora je putem ESCO modela što znači da se nova rasvjeta plaća iz ušteda koja će se ostvariti na računu za opskrbu električnom energijom i troškovima održavanja. Ugovor je sklopljen na razdoblje od 10 godina, a ukupna vrijednost ugovora iznosi 16.808.750,00 kuna. Potpisivanju je prisustvovala i Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika.

led petrinja 1
Gradonačelnik Dumbović je tom prigodom naglasio kako je ovo za Petrinju velika stvar, te dodao: „Želimo biti grad dobre energije, pozitivne, ali i ekološke energije i standarda koji bi mogli donesti gradu uštedu. Nadam se da ćemo jednim zajedničkim radom dati kvalitetan doprinos koji i naši građani očekuju od ovog projekta koji je izuzetno važan. Želim da ove radove nadziremo na način da imamo korektne odnose, komunikaciju kroz ovaj period. Priključujemo se ostalim gradovima koji definitivno imaju odgovornost energije, a znamo da sama energija je ta s kojom radimo. Za sve ostalo vezat ćemo se u ugovorima i mislim da nema razloga da ne idemo odmah poslije ovog formalnog dijela potpisivanja raditi što prije kako bi građani Petrinje dobili LED rasvjetu u iznosu od 13 milijuna kuna bez PDV-a te da će svih tih 4 602 svjetiljka zasjati u određenom vremenu i mogu reći u onim intervalima kako ćemo to napraviti u hodogramu.“ – zaključio je gradonačelnik.

led petrinja 5led petrinja 4
Zoran Samardžić, direktor tvrtke Elos d.o.o. iz Solina istaknuo je kako je ovim ugovorom predviđena zamjena cjelokupne javne rasvjete u gradu Petrinji, te dodao: „Ono što je dosta bitno jest da se i kroz vaš projekt koji ste krenuli u postupak javne nabave vodilo računa i o zakonu i zaštiti svjetlosnih onečišćenja koji je donesen 7. veljače 2019. godine u Hrvatskom saboru, a stupa na snagu 1. ožujka 2019., gdje vrijedi osvjetljenje u temperaturi u boji od 3000K, s te strane apsolutno sve zakonske norme Grad petrinja ovim projektom dobiva i ispunjava ono što je za grad, a samim time i za građane najbitnija stvar jest da se dobiju pokazatelji odnosno energetske vrijednosti u tome koje su predviđene u projektu. Ono što je do sada isto tako veliki benefit da će rasvjeta na sasvim drugačiji način doprinijeti osvjetljenju samih prometnica sigurnosti na cestama, to je nešto što će stvarno dalje građanima dosta značiti. Rok izvedbe ugovora je četiri mjeseca od današnjega potpisa. Za samu nabavu robe treba otprilike od 45-50 dana za pripremu i početak radova i nakon toga mi krećemo sa radom na terenu. Trebali bi kroz nekih do mjesec i pol dana privesti te radove kraju, nakon toga idemo skupa sa nadzornom službom u obilazak toga stanja, kakva je situacija na terenu. Od dva mjeseca postavka rasvjetnih tijela vidjeti ćemo učinkovitost štedljivosti na računima HEP-a jer smo zbog toga ovdje.“- rekao je Samardžić.

najčitanije