1665 županijskih poduzetnika za 7330 djelatnika iskoristilo mjere pomoći

imp

261020211635208160.jpeg

Gospodarstvenici Sisačko-moslavačke županije pogođeni su krizom te su nastale značajne štete u županijskom gospodarstvu uzrokovane širenjem koronavirusa, istaknuto je na online sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Sisak, održanoj u četvrtak, 16. travnja 2020.
Raspravljajući o utjecaju COVID-a 19 na stanje gospodarstva, predsjednik ŽK Sisak Tihomir Babić istaknuo je: „ Ovom krizom pogođeni su svi gospodarstvenici, prije svega mikro, mali i srednji poduzetnici te obrtnici. Najveći udar prvotno su osjetili mali i srednji poduzetnici u djelatnostima trgovine, prijevoza i ugostiteljstva te prerađivačka industrija posebice u drvnom, tekstilnom i metaloprerađivačkom sektoru radi pada narudžbi zbog širenja epidemije u susjednim zemljama.“
Na području Sisačko-moslavačke županije 1686 poduzetnika predalo je zahtjev za mjeru očuvanja radnih mjesta u ožujku ove godine, a njima 1665 odobrena je mjera za 7330 djelatnika. Za mjeru odgode plaćanja poreza i doprinosa, županijski poduzetnici podnijeli su 1454 zahtjeva, od čega je odobreno više od 1030 zahtjeva, 320 zahtjeva je u postupku, a ostali su odbijeni.
„Hrvatska gospodarska komora od početka pandemije koronavirusa aktivno sudjeluje u komuniciranju potreba gospodarstvenika radi definiranja potrebnih mjera za minimaliziranjem negativnih učinaka krize na gospodarstvo, a prema nadležnim institucijama. Naglasak je, prije svega, na održavanju likvidnosti privatnog sektora kao i zadržavanju radnih mjesta“, rekao je Babić dodavši kako je HGK prijedloge svojih članica uputila nadležnim institucijama.
Većina mjera koje je HGK predložila za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusom u gospodarstvu je i prihvaćena: oslobađanje od plaćanja doprinosa i poreza na dohodak za tvrtke pogođene krizom; odgađanje naplate poreza na dobit i naplate akontacije za porez na dobit; hitna isplata minimalne plaće za pogođene tvrtke i radna mjesta; naplata PDV-a po naplati izdanih računa; uvođenje moratorija na kredite fizičkim i pravnim osobama u razdoblju od 6 mjeseci, bez naplate kamata i naknada; izrada povoljnih i brzih kreditnih linija putem HBOR-a, HAMAG-a i poslovnih banaka za osiguranje operativnih troškova i likvidnost privatnog sektora; fleksibilniji pristup u stupanju potraživanja u status loših kredita (HNB je omogućio svim bankama tretiranje svih klijenata koji su na 31.12.2019. bili u A kategoriji (preko 94% klijenata) da ih se tretira u toj istoj kategoriji do kraja ove godine, s mogućnošću produženja do ljeta 2021. godine); odgoda predavanja financijskih izvješća; fleksibilniji pristup u provedbi projekata financiranih iz EU fondova – brže isplate, produljenje rokova provedbe, realokacija neiskorištenih sredstava na potrebe očuvanja radnih mjesta; uvođenje moratorija na bankarske kredite u trajanju od minimalno 6 mjeseci za sve pogođene pravne i fizičke osobe, bez naknade te osiguranje neometanog međunarodnog prometa roba i opskrbnog lanca.

Govoreći o utjecaju pandemije koronavirusa na gospodarstvo, članovi Gospodarskog vijeća istaknuli su kako su suočeni s padom narudžbi, a proizvodnju su organizirali pridržavajući se protuepidemijskih mjera te mjera socijalnog distanciranja. Očekuju da će se utjecaj krize još dugo odražavati na globalno gospodarstvo.

najčitanije