160. obljetnica učiteljstva u Petrinji

imp

Učiteljski Faks 1

Svjetski dan učitelja, 5.listopada, svečano je obilježen u Petrinji.

 

Na učiteljskom fakultetu obilježen je Dan Učiteljskog fakulteta te 160. obljetnica učiteljstva u Petrinji.

 

Suradnjom Sisačko-moslavačke županije, Učiteljskog fakulteta i resornog ministarstva omogućeno je vraćanje studenata na petrinjsko područje nakon što su uslijed katastrofalnih posljedica potresa, ostali bez vlastitog prostora.

 

Na svečanom obilježavanju u Petrinji, naglasak je stavljen upravo na učitelje koji početak svog visokoškolskog obrazovanja započinju upravo ovdje.
Dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić u svom je pozdravnom govoru uz ostalo rekao: „Hvala vam što vjerujete u učiteljstvo kao jedno od najboljih područja razvoja Republike Hrvatske, nacije prije svega. Mi nemamo velebne dvorane, zavode, laboratorije, nismo start-up firma, nismo d. o. o., mi ne stvaramo novac, to nije naša misija. Ali stvaramo one ljude koji će voditi ovu naciju. Ljude koji će razvijati dobročinstvo i ljubav, prije svega prema Domovini. To je naša misija!“

 

Obratio se i novoizabrani prorektor prof.dr.sc. Dubravko Majetić, izaslanik prof.dr.sc. Stjepana Lakušića, rektora Sveučilišta u Zagrebu, a osvrnuo se i na posljedice potresa: „Učiteljski fakultet jedna je od temeljnih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, stradali smo u potresu, no nismo stradali duhom. Zgrade ćemo obnoviti, Sveučilište je tu, obnova je krenula, ne ide lagano nikome, ni ovoj cijeloj regiji ovdje, ali se nadamo i vjerujemo da ćemo uspjeti vratiti nazad ljude na njihova ognjišta, vratiti fakultete u njihove zgrade koje će dati jedan novi zamah prostoru kojeg zaslužuju vrijedni djelatnici i posebno naša djeca, naši studenti.“

 

Župan Ivan Celjak je čestitajući Svjetski dan učitelja posebno naglasio: „Biti učitelj je poziv koji se obavlja s ljubavlju. Morate voljeti djecu, morate voljeti znanje, da bi razvijali to znanje kod naše djece, da bi razvijali vještine i sposobnosti, da bi od naše djece izgrađivali ljude koji će u budućnosti voditi naše društvo.“
Većina naših aktivnosti, nažalost je usmjerena prema sanaciji posljedica potresa, dodao je župan. Sisačko-moslavačka županija je nadležna za dio obrazovanja, dio sustava socijalne skrbi, dio sustava zdravstvene skrbi: „Između ostalog obnovili smo do sada 41 objekt, između ostalih i objekt OŠ Dragutina Tadijanovića, a u ovom objektu smo uredili zadnju etažu za potrebe Učiteljskog fakulteta. To je bilo osobito važno, jer kao što znamo, Petrinja je učiteljski grad, grad učitelja, isto tako je i studentski grad, a mi smo si postavili, kao jedan od prioritetnih zadataka, da vratimo studente na područje Petrinje što prije. I to smo uspjeli. Drago mi je da su zadovoljni studenti, profesori, da je zadovoljna i uprava Fakulteta. Iako Županija nije izravno nadležna za visoko obrazovanje, mi prepoznajemo značaj visokog obrazovanja, jer kroz visoko obrazovanje želimo zadržati naše učenike nakon što završe srednju školu, na području naše županije. Od ove godine smo uveli jednokratnu naknadu u iznosu od 5.000 kn za svakog učenika koji nakon završetka srednje škole redovno upiše fakultet na području SMŽ i da ima prebivalište na području naše županije, što znači da tu naknadu dobivaju i studenti Učiteljskog fakulteta. I drago mi je, kada sam vidio podatak da je u ovoj akademskoj godini Učiteljski fakultet upisao 33 % od ukupnog broja studenata s područja naše županije, što je porast od čak 14 % u odnosu na prošlu akademsku godinu. Nadamo se da je mali doprinos dala i ova naša aktivnost.“
„Sisačko-moslavačka županija na raspolaganju je Učiteljskom fakultetu i mi ćemo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da pomognemo razvoju visokog obrazovanja na području SMŽ. Siguran sam da ćemo nastaviti ovu izvrsnu suradnju koju smo imali do sada. Još jednom, čestitam vam Dan fakulteta i Dan učitelja!“ – zaključio je svoje obraćanje župan Celjak.

 

Posebno dekanovo priznanje primio je i župan Ivan Celjak za iznalaženje kvalitetnog rješenja za smještaj i nastavak školovanja studenata Učiteljskoga fakulteta Odsjeka u Petrinji nakon razornog potresa 2020. godine. Uz njega su posebno dekanovo priznaje dobili i dosadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, Grad Zagreb, međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i sadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić.

 

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića bila je izvanredna profesorica Vesna Bedeković, a izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.
Izaslanik rektora Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Lakušića bio je prorektor Tvrtko Majetić
Na proslavu u Petrinju došli su brojni predstavnici akademske zajednice, zamjenik župana Mihael Jurić i suradnici, kao i sisački biskup Vlado Košić, te petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes sa zamjenikom Ivanom Prskalom i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

 

 

Foto: SMŽ

najčitanije