150 godina star fotografski proces predstavljen u Petrinji

nn

U Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji sisački fotograf Miroslav Arbutina – Arbe održao je prezentaciju 150 godina starog fotografskog procesa „Mokri kolodij – 1854.”.

Priču s mokrim kolodijem pokrenuo je davne 1854. godine Frederick Scott Archer koji je tehniku patentirao i riješio veliki problem fotografije, a to je napraviti što kraću ekspoziciju prilikom snimanja. Sisački fotograf ovom se tehnikom počeo baviti prije četiri godine.
„Dakle, radi se o tehnici na staklu, prelijeva se s mokrim kolodijem koji je poznat kao antiseptik za žuljeve i kurje oči, ali miješa se s jodidima, bromidima i ostalim stvarima koje dobro reagiraju sa srebrnim nitratom koji je senzibilizator. Kada se to senzibilizira i dok je ploča još mokra stavlja se u kazetu i koriste se stari fotoaparati, kao moj stariji od sto godina, zatim se eksponira i ide u tamnu komoru. Ondje se mora razvijati pri crvenom svjetlu i nakon toga fotografija izlazi van, fiksira se, ručno lakira, sa stražnje strane boja crvenom bojom i na kraju se dobije fotografija na staklu.”, opisao je Arbutina, ali i demonstrirao cijeli proces uz pomoć Petrinjke Eme Galijan koja je imala ulogu modela.

Zanimljivo je da se ova tehnika naziva „fotografija bez struje” jer se radila vani, u zatvorenom prostoru i bez rasvjete. Tko je imao studio – naziv je glasio „glass house”, odnosno staklena kuća koja je imala puno svjetla. Danas se ova tehnika koristi najviše u Americi gdje mokri kolodiji nekog većeg formata i poznatih fotografa koštaju od 3 do 10 tisuća dolara, dodao je Arbutina.

Foto: Gradski muzej Sisak

najčitanije