100 milijuna kuna za obnovu poljoprivrednog zemljišta

imp

Ministarstvo poljoprivrede jučer je u pojednostavljenoj i ubrzanoj proceduri objavilo još jedan Natječaj za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala namijenjen potresom pogođenim područjima.
Ukupan iznos raspoloživih sredstava iznosi 100 milijuna kuna. Intenzitet javne potpore iznosi 100 %, a rok za podnošenje zahtjeva i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu je od 28. siječnja do 28. ožujka 2022. godine.

 

Uz brojne hitne mjere pomoći, Ministarstvo poljoprivrede je nakon potresa otvorilo prilagođene i pojednostavljene natječaje koji su poljoprivrednicima omogućavali brzu prijavu nastale štete, a omogućene su prijave i korisnicima koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika. Pojednostavljena je dokumentacija za prijavu na spomenute natječaje te je obveza dostave određene dokumentacije pomaknuta na kraj ulaganja. Kreiran je i jamstveni program u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, koji osigurava isplatu predujma poljoprivrednicima, a garancija se može opravdati sve do zadnje rate, što značajno olakšava zatvaranje financijske konstrukcije projekta. Kao i cijele godine do sada, osigurana je stalna podrška savjetnika Ministarstva poljoprivrede na terenu, koji su podnosili prijave zajedno s poljoprivrednicima i pružali potrebnu podršku u vidu informacija i savjeta.

 

Na već provedenim natječajima za istu svrhu pristigla je 171 prijava i zatražena vrijednost potpore veća od 76 milijuna kuna, a do sada je izdano više od 50 odluka o dodjeli potpore te započeto s isplatama sredstava, pri čemu je primjetan porast projekata koji uključuju obnovu gospodarskih objekata.
Iz Ministarstva poljoprivrede napominju kako će objavljivati će natječaje za financiranje obnove poljoprivrednih potencijala dokle god će biti interesa i potrebe za takvom vrstom potpore.
Sve detalje i informacije o novom natječaju za pomoć potresom pogođenom području imate na web stranici Ministarstva poljoprivrede.

najčitanije