Pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda i u Sisačko-moslavačkoj županiji

3

Pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, koji će se provoditi i u Sisačko-moslavačkoj županiji, predstavljen je danas u ordinaciji obiteljske medicine Tatjane Torinek u ambulanti Doma zdravlja SMŽ u Cesarčevoj ulici u Sisku. Predstavljanju su prisustvovali ministar zdravstva Vili Beroš, župan Ivan Celjak, voditelj radne skupine iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Benjak, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo SMŽ Inoslav Brkić i drugi.

 

Ministar Beroš istaknuo je kako je riječ o projektu koji je usmjeren na očuvanje zdravlja naših sugrađana.

 

„Ovim pilot-projektom obuhvatit ćemo sve naše sugrađane starije od 40 godina koji zadnje dvije godine nisu bili kod svog liječnika obiteljske medicine. U tim godinama se javljaju najraniji simptomi kroničnih nezaraznih i onkoloških bolesti i to je pravo vrijeme za prepoznati simptome i uočiti ih kako bi spriječili daljnju pojavu i razvoj bolesti“, rekao je ministar Beroš.

 

U Sisačko-moslavačkoj županiji trenutno je potvrdilo sudjelovanje 16  timova obiteljske medicine, od kojih su 2 tima s područja grada Siska, a 14 timova iz drugih dijelova županije.

 

„Svih 16 ordinacija koje su uključene u projekt zemljopisno su raspoređene po cijelom području županije u cilju lakše dostupnosti svima onima koji žele vršiti preventivne preglede. Osobito želimo da se naši sugrađani stariji od 40 godina, a osobito građani iz skupine od 40 do 44 godine, odazovu ovim pregledima kako bi spriječili teže posljedice za svoje zdravlje“, istaknuo je župan Ivan Celjak.

 

Predstavnik HZJZ-a i voditelj radne skupine Tomislav Benjak rekao je da svi uključeni u pilot–projekt nisu samo izvršitelji pregleda nego i sukreatori nacionalnih preventivnih zdravstvenih pregleda i općenito razvoja preventive unutar zdravstvenog sustava.

 

Pilot-projekt obuhvaća 5 županija. Prošli tjedan započelo je provođenje pilot-projekta u Osječko-baranjskoj, danas u Sisačko-moslavačkoj, a potom slijede Međimurska, Primorsko-goranska te Splitsko-dalmatinska županija.

 

Više od 60 milijuna eura za županijski zdravstveni sustav

 

Župan Ivan Celjak istaknuo je kako Sisačko-moslavačka županija, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, ulaže u županijski zdravstveni sustav više od 60 milijuna eura od čega je 7,5 milijuna eura za opremu, koja se financira iz Fonda solidarnosti, a koja će biti raspoređena u županijske zdravstvene ustanove. Župan se osvrnuo na brojne projekte iz područja zdravstva koje provodi Sisačko-moslavačka županija.

 

„Trenutno obnavljamo matičnu zgradu Doma zdravlja SMŽ u Sisku, u Glini su radovi pri završetku, gradimo novu zgradu u Petrinji, a već smo obnovili ambulantu Doma zdravlja u Žažini. Obnavljamo ambulante Doma zdravlja u Jabukovcu, Dvoru, Sunji te na području grada Siska u Capragu, trenutno je u nabavi projekt za izvođenje radova i na ambulanti Doma zdravlja u Kratečkom i Galdovu, a planiramo obnovu ambulante u Topolovcu. Pripremili smo i projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu i ove zgrade u kojoj se trenutno nalazimo, to je ambulanta Doma zdravlja u Cesarčevoj ulici u Sisku, također pripremamo projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu ambulanti Doma zdravlja u Popovači, Novskoj i Kutini. U tijeku su i radovi na obnovi zgrade nove interne, zgrade stare interne, pedijatrije, citologije, patologije, uskoro kreće bolnička ljekarna, psihijatrija, u tijeku su radovi na zgradi jodnog u Sisku, namjeravamo također proširiti usluge fizikalne medicine, rehabilitacije, dermatologije. Također obnavljamo i naše bolničke zgrade na području Petrinje“, zaključio je župan Celjak.

 

Zavod za javno zdravstvo SMŽ obilježio 29. obljetnicu

 

Ministar Beroš danas je prisustvovao i 29. obljetnici Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije koja je održana u hotelu Panonija gdje je održao prezentaciju o najznačajnijim projektima i planovima Ministarstva zdravstva.

 

Svečanosti je prisustvovao i zamjenik župana Mihael Jurić koji je čestitao zaposlenicima ZZJZ njihovu 29. obljetnicu.

 

„Svi zaposlenici Zavoda uložili su velik trud pogotovo zadnjih godina i bili na usluzi našim sugrađanima na čemu vam zahvaljujem u ime Sisačko-moslavačke županije. Vjerujem da ćemo i u budućnosti zajednički odgovarati na sve one izazove koje vrijeme i okolnosti stave pred nas“, istaknuo je zamjenik župana Jurić.

 

Ravnatelj Zavoda Inoslav Brkić također je čestitao svim zaposlenicima obljetnicu županijskog Zavoda.

 

„Iza nas su mnoge epidemije i pandemije, uspješno odrađeni zadaci za sprečavanje zdravstvenih ugroza, a danas smo počeli i s projektom preventivnih zdravstvenih pregleda u našoj županiji. Želim posebno čestitati svim zaposlenicima Zavoda ovu lijepu obljetnicu“, rekao je Brkić.

Foto: SMŽ

najčitanije