Kampanja "50 milijuna koraka za epilepsiju" i u Sisku

imp

Epilepsija Hodanje Sisak

Siščani imaju priliku sudjelovati u kampanji „50 milijuna koraka za epilepsiju“.

 

Višegodišnja kampanja #50MillionSteps ili #50milijunakoraka održava se ususret Međunarodnom danu epilepsije, 13.veljače.
Koraci će se brojati od ponedjeljka, 10. siječnja do ponedjeljka, 14. veljače 2022., kada se obilježava Međunarodni dan epilepsije.

U ovogodišnju su se akciju „50 milijuna koraka za epilepsiju“ uključile su se Osnovna škola Zorke Sever, Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Barbot“, Podružnica Hrvatske komore medicinskih sestara Sisačko-moslavačke županije, Opća bolnica Sisak i Srednja škola Viktorovac.
Oni organiziraju dvije šetnje i prikupljanje koraka. Pridružiti im se možete u Sisku 5. veljače 2023. (početak u Ciglarskoj grabi u 13:30 sati) i 11. veljače 2023. na Moslavačkoj gori (početak u Podgariću u 10:00).
Ako se želite priključiti hodanjem ovoj manifestaciji, svoje korake možete pribrojati na 50MillionSteps.org.

 

Epilepsija zahvaća 50 milijuna osoba diljem svijeta. Međunarodni dan epilepsije posebna je manifestacija kojom se svake godine promiče svjesnost o epilepsiji u više od 140 zemalja.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 50 milijuna ljudi širom svijeta ima epilepsiju. Procjenjuje se da udio opće populacije s aktivnom epilepsijom u određenom vremenu iznosi 4 do 10 osoba na njih 1000. U svijetu se svake godine epilepsija dijagnosticira kod 2,4 milijuna ljudi. U zemljama visokog dohotka godišnje se dijagnosticira 30 do 50 novih slučajeva na 100 000 osoba, dok u zemljama niskog i srednjeg dohotka taj broj može biti i dvostruko veći.

 

Epilepsija je poremećaj funkcije mozga koji se očituje epileptičnim napadajima – iznenadnim epizodama poremećene motorike, senzibiliteta, ponašanja, percepcije, a u određenom broju slučajeva i svijesti. Tijekom napadaja mogu se javiti grčevi mišića, smetnje osjeta, njuha, vida ili sluha, kao i određeni stupanj poremećaja svijesti.

 

 

najčitanije