50 godina postojanja Odjela za neurologiju sisačke bolnice

imp

Dan Crvenih Haljina 2023

Kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena, u 50 država u svijetu – među kojima je i Hrvatska – prvog petka u veljači obilježava se Dan crvenih haljina, javnozdravstvena kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, osobito bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena.

Cilj ove akcije je potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, jer se većina moždanih udara može prevenirati implementacijom zdravih životnih navika, prepoznavanjem i liječenjem rizičnih čimbenika te identifikacijom ranih simptoma i pravovremenim javljanjem liječniku. Ujedno se želi senzibilizirati javnost, posebice članove obitelji i ukazati na važnost pravovremenog prepoznavanja simptoma kako bi osoba koja je doživjela moždani udar dobila brzo i adekvatno liječenje.

 

Povodom obilježavanja Dana crvenih haljina, javnozdravstvene kampanje koja za cilj ima podići svijest o moždanom udaru kod žena, ali i 50 godina postojanja Odjela za neurologiju sisačke bolnice u hotelu Panonija će se održati predavanja u organizaciji Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“ – SISAK i Odjela za neurologiju.

Nakon okupljanja gostiju i pozdravne riječi ravnatelja bolnice mr.sc. Tomislava Dujmenovića, dr.med., održat će se niz kraćih predavanja istaknutih neurologa o specifičnostima, epidemiologiji i načinima prevencije moždanog udara kod žena. Predavanja će biti upotpunjena dvjema glazbenim točkama.

 

Obilježavanje 50 godina Odjela za neurologiju i Dana crvenih haljina održat će se u petak, 3.veljače, u hotelu Panonija s početkom u 19 sati.

 

 

 

Foto – Hrvatski zavod za javno zdravstvo

 

 

najčitanije