Prezentacija Programa ruralnog razvoja

imp

261020211635287446.jpeg

HGK Županijska komora Sisak, Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA i Ministarstvo poljoprivrede organizirali su predstavljanje Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.
Prisustvovalo je više od 50 poduzetnika, predstavnika jedinica lokalne samouprave, udruga, LAG-ova te ostalih potencijalnih korisnika.

“Riječ je o strateškom dokumentu koji bi trebao pridonijeti razvoju hrvatske poljoprivrede i ruralnom razvoju uopće, a preduvjet je za korištenje sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Za poljoprivredu i ruralni razvoj Hrvatske iz ovog fonda u idućih sedam godina namijenjeno je više od 2 milijarde eura pa tako i Sisačko-moslavačka županija ima bezbroj mogućnosti za korištenje tih sredstava” – rekao je Marin Kukoč voditelj Službe za programiranje, praćenje, evaluaciju i promidžbu EU programa ruralnog razvoja u Ministarstvu poljoprivrede, prezentirajući ovaj program

Kukoč je naglasio kako je krajnji rok za usvajanje Programa od strane Europske Komisije 15. siječnja 2015. godine. Unatoč tome, Republika Hrvatska će započeti s provedbom nekih mjera Programa te će Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objaviti prve natječaje za neke mjere već početkom listopada odnosno do kraja ove godine.
Raspisivanje natječaja za mjeru 5 – Obnova poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti, Kukoč je najavio za 1. listopada ove godine. Ovom mjerom moguće je financirati obnovu velikog dijela biljnog i stočnog fonda stradalog za nedavnih katastrofalnih poplava. Osnova za prijavu na taj natječaj bit će dokument o procjeni štete koje je izdalo Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda. Potpore će iznositi do 100% prihvatljivih troškova, a prihvatljivi troškovi su obnova poljoprivrednog zemljišta i tla; obnova i rekonstrukcija poljoprivrednih gospodarskih objekata i infrastrukture; kupnja i sadnja višegodišnjih biljaka te kupnja životinja; obnova ili kupnja mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju u visini procijenjene štete.

Program ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. trebao bi doprinijeti razvoju hrvatske poljoprivrede i ruralnih područja. Ciljevi Programa su poticati konkurentnost poljoprivrede, osigurati održivo upravljanje prirodnim resursima i klimatskim promjenama i postići uravnotežen teritorijalni razvoj ruralnih područja, uključujući stvaranje i očuvanje radnih mjesta.

najčitanije