Za vikend počinje ljetno računanje vremena – spavamo sat kraće

Sat Vrijeme

Pomicanjem kazaljke za jedan sat unaprijed posljednje nedjelje u ožujku počinje ljetno računanje vremena koje u startu donosi gubitak jednog sata spavanja ali zato donosi duži dan.
Tako ćemo u noći sa subote na nedjelju, 30. na 31. ožujka, satove u 2 sata ujutro pomaknuti na 3 sata.

 

Prelaskom sa zimskoga na ljetno računanje vremena ne prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. S promjenom sata više nema obaveze paljenja svjetala na automobilima jer prema Zakonu o sigurnosti prometa paljenje i gašenje svjetala regulira se u datumskom razdoblju (od 1. studenog do 31. ožujka), a ne po promjenama zimskog i ljetnog računanja vremena.

 

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

 

Ljetno računanje vremena donosi i promjene u obračunu električne energije pa se struja utrošena od 8 do 22 sata obračunava prema višoj tarifi, a od 22 do 8 prema nižoj tarifi.

 

Ljetno računanje vremena bit će na snazi do 27. listopada.

najčitanije