U Sunji ovaj vikend u znaku gljiva

Fungi Festival U Sunji

Gljivarsko društvo „Kneginja” Sisak u suradnji s Centrom za istraživanje gljiva „Russula” Novska organizira u Sunji FUNGI FEST – Festival gljiva.

 

Gljivarsko druženje održat će se 30.rujna na Trgu kralja Tomislava u Sunji. U lokalnim šumama organizirat će se branje gljiva, a po povratku će se birati najljepša jesenska šumarska košara. U sklopu Festivala gljiva održat će se i edukativna radionica, predstavljanje knjige i projekcija dokumentarnog filma na temu gljivarstva te druženje uz glazbu, iće i piće.

 

Gljivarsko društvo Knjeginja iz Siska, Centar za istraživanje gljiva Russula iz Novske i Općina Sunja u subotu 30. rujna priređuju Fungi fest. Festival gljiva će se održati na Trgu kralja Tomislava u Sunji.

„U jeku smo sezone berbe gljiva, kojih je u moslavačkim i banijskim šumama u izobilju. No, one prave, ukusne valja se potruditi pronaći, a oni koji u tome nisu vješti srdačno se pozivaju na Fungi fest, gdje će o gljivama štošta naučiti i podružiti se.“, poručuju organizatori.

 

Središnji dio festivala ipak je sama berba gljiva. Program počinje ujutro prijavama ekipa za izbor ‘Najljepše jesenske šumske košare’, nakon čega se organizirano ide u šumu, što traje do 13 sati.
Oni koji ne sudjeluju u berbi mogu u 11 sati biti na promociji knjige ‘Jestive gljive i recepti’ čiji su autori Matija Josipović i Vera Somek-Valjak, ili u 12 sati pogledati dokumentarni film ‘Četiri’ autora Marijana Sekulića.

 

S povratkom gljivara iz berbe pregledava se kakvo su šumsko blago donijeli, te se za sve zainteresirane održava predavanje o vrstama gljiva, uz ručak. U 14.30 sati se dijele nagrade za “Najljepšu jesensku šumsku košaru’ te zahvalnice za sudjelovanje.

 

Prijaviti se za Fungi fest možete na mail g.d.kneginja@gmail.com ili na 099/2185-158 – tajnica GD Kneginja Natalija Banović i 098/460-878 – predsjednik Alan Đozić. Kotizacija po osobi, koja uključuje doručak, ručak i piće dobrodošlice, iznosi 8 eura.

 

najčitanije