Održano uvodno događanje Europske godine mladih „Mladi - pokretači suvremenih industrija“

U  Novskoj je održana konferencija „Mladi – pokretači suvremenih industrija“ koja je označila početak događanja u sklopu Europske godine mladih.

 

Konferenciju je otvorila državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić koja je uvodno istaknula da je Europska godina mladih prilika poslušati potrebe mladih i njima dati glavnu riječ. Pozvala je mlade da ih izraze kako bi im se pomoglo, ali ih i potaklo u njihovim kreativnim i poduzetničkim idejama. Najavila je kako će Središnji državni ured za demografiju i mlade kreirati programe koji će mladima biti na usluzi. „Naša je obaveza, i ozbiljno smo ju shvatili, da se sve ove inicijative, projekti i prakse koji započnu u Godini mladih nastave i u nadolazećim godinama. Uvjeti da mladi ostanu u Hrvatskoj, ali i oni koji su otišli da se vrate, znamo da su perspektivno zanimanje i dobro plaćeno radno mjesto“ rekla je Josić.

 

Sudionicima se putem video obraćanja obratila potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica te Sarah El Haïry, državna tajnica za mlade Republike Francuske kao zemlje predsjedateljice EU koja je naglasila važnost mladih za budućnost Europske unije.

 

Dubravka Šuica u svojoj poruci naglasila je ulogu mladih kao istinskih pokretača razvoja novih tehnologija i cijelog ekonomskog ekosustava, kako na razini Hrvatske tako i na razni Europske unije. “Moj je cilj pomoći u stvaranju uvjeta koji će mlade motivirati da ostanu doma, bez da budu zakinuti u svom privatnom i profesionalnom životu, već da svojim znanjem i poduzetničkim duhom učine vlastite države uspješnima i atraktivnim mjestima za život i rad“ poručila je Šuica.

 

„Drago mi je što se početak obilježavanja Europske godine mladih održava u Slavoniji, u Novskoj – gradu mladih kreativaca, gamera i inovatora, što pokazuje da Slavonija može privući mlade“, rekao je u uvodnom obraćanju predsjednik Savjeta mladih VRH Josip Jagodar.

 

Konferencija se odvijala u dva tematska panela: Mladi inovatori na kojem su se predstavili:

 

  • AR Naočale VOICEE; Kristijan i Josipa Bencek, GROW ART
  • Edukativna aplikacija MOOPIES; Mateja i Stefan Vedrina, HIROMA DESIGN
  • Smart Bee – Pametna pčelarska vaga; Matija Hržić (mentor: Ivan Vlainić)
  • PRO S – sustav za pametno upravljanje instalacijama u kući; Josip Oroz i Lovro Stipanović, ELPROMS TEA

te  Mladi u industriji videoigara na kojima su sudjelovali ponajbolji mladi predstavnici industrije videoigara:

 

  • Videoigra PANDALOO; Ivan Zorić i Marijeta Šamec, LOOMI DESIGN & STUDIO
  • Videoigra TWIN SOULS; Tomislav Klepac, NEXT LINE SOFTWARE i Florijan Henčel, FNB HENČEL
  • Videoigra MY MANDYLION i Videoigra REFLECTIONS; Matej Balašković, SOLITUDE SOFTWAR.

Mlade inovatore i njihove inovacije kroz razgovor s njima predstavio je Matija Žugec, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske, a mlade iz industrije videoigara predstavila je Ivana Matanović iz Regionalne razvojne agencije Sisačko – moslavačke županije.

 

O modelima i programima financiranja poduzetničkih ideja govorila je Katarina Luketić iz HAMAG BICRO-a te predstavila programe EUREKA i Eurostars.

 

Srednjoškolski program Tehničar za izradu videoigara predstavio je profesor iz Srednje škole Novska Zoran Gaćeša, te profesor iz Tehničke škole Sisak Zoran Ivanić, a učenici tih škola prezentirali su svoje videoigre.

najčitanije