Obnavlja se zgrada Nove interne, završetak u svibnju 2023.

imp

Obnova Interna 9

Jedna od zgrada sisačke bolnice oštećena u potresu je i ona Nove interne. Konstruktivna obnova zgrade počela je u kolovozu, a radovi teški 44 milijuna kuna trebali bi završiti u svibnju 2024. godine.

Objekt se sastoji od prizemlja i 4 kata, bruto površine 2921,5 m2, a njemu će biti smješten dio Odjela za infektologiju, Odjel za kardiologiju i Odjel pojačane internističke skrbi s koronarnom jedinicom.

 

Radove na obnovi zgrade Nove interne obišao je župan Ivan Celjak sa suradnicima te istaknuo kako je Županija vrlo aktivna po pitanju obnove na području Siska koja je u njihovoj nadležnosti: „U tijeku je cjelovita obnova zgrade Nove interne u krugu Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak. Vrijednost radova je preko 44 milijuna kuna. Očekujemo dovršetak radova do svibnja iduće godine. Trenutno se uklanjaju zidovi, uklanjaju se elektroinstalacije, vodovodne instalacije, a nakon ovih radova ide izgradnja novih zidova, izmjena stolarije, proširenje dizala i naravno, ojačanje konstruktivnih elemenata. Zadovoljni smo dinamikom radova kada govorimo o zdravstvenom sustavu SMŽ. Uskoro očekujemo i dovršetak projekta za zgradu Stare interne u krugu Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak. Pri kraju je projekt za zgradu Pedijatrije i očekujemo, najkasnije početkom studenog, početak radova i na tim objektima.“

Po dovršetku obnove, naglašava župan, imat ćemo zapravo novi, sigurniji i kvalitetniji bolnički sustav.
„Što se tiče našeg bolničkog sustava, nakon obnove možemo reći da ćemo dobiti novu bolnicu, jer ćemo obnoviti i zgradu Nove interne, Stare interne i zgradu Pedijatrije, uz novoizgrađeni središnji paviljon. Bit će obnovljena i zgrada Pulmologije, odnosno Palijative u Petrinji s proširenim kapacitetima. Obnovit ćemo i zgradu Jodnog, tako da sa sigurnošću možemo reći da ćemo nakon ove obnove imati novi bolnički sustav s kvalitetnijom uslugom za sve korisnike zdravstvene zaštite i naravno, ti uvjeti će biti kvalitetniji i za zdravstvene djelatnike, kojima ćemo na taj način olakšati rad i omogućiti da pružaju svima što kvalitetniju zdravstvenu skrb.“, istaknuo je Celjak.

„Radovi su krenuli u mjesecu kolovozu, vidite da su u punom zamahu. Trenutno smo u razgradnji svih zidova, olakšanja postojećih konstrukcija. Rekonstrukcija je dosta zahtjevna i u biti svodi se na to da dobivate čvršći i jači objekt nego da se radi novi,“ rekao je Mario Pranjić, direktor Venka gradnje, izvođača radova na sisačkoj bolnici.

 

Nakon obnove zgrada će zadovoljavati sve europske standarde i kaže dr. Ivan Horvat, voditelj Odjela kardiologije, uvelike olakšati rad liječnicima i boravak pacijentima.

 

Ravnatelj Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, dr. Tomislav Dujmenović više je nego zadovoljan rezultatima dobre suradnje sa Sisačko-moslavačkom županijom: „Moram ovdje reći jednu vrlo značajnu rečenicu, da je naša bolnica opstala poslije katastrofe. Uspjela je i radi. Došli smo do današnjeg dana, kada je već naveliko započeta kompletna rekonstrukcija i sanacija naših zgrada, ali sve to zahvaljujući stalnoj suradnji i komunikaciji i koordinaciji i stalnoj pomoći od strane naše Vlade, našeg ministarstva i od strane našeg župana. Prije nekoliko dana ja sam zahvalio ravnateljima zagrebačkih klinika na pomoći, a ovu bih priliku iskoristio da zahvalim našem županu na svoj pomoći. Uz nas je bio tijekom cijelog ovog potresa. Bio nam je na pomoći što se tiče opreme i što se tiče zgrada, on se zajedno s nama cijelo vrijeme bori i stoga ovu priliku koristim da kažem: Dragi župane, veliko hvala u ime svih naših žitelja, svih djelatnika i svih naših bolesnika.“

 

 

Dodajmo kako su radovi obnove u tijeku i na drugim objektima u zdravstvu, i to Domu zdravlja u Glini i Domu zdravlja Petrinja, lokacija Jabukovac.

Foto: Sisak portal

najčitanije