Ministrica Tramišak u Sisku: „Kohezijska i poljoprivredna politika mogu promijeniti demografsku sliku naših sela“

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak sudjelovala je na Konferenciji „Pametna sela- europski koncept razvitka ruralnih područja“ koju je u Sisku organizirao zastupnik u EU parlamentu Tomislav Sokol.

Tom prilikom ministrica Tramišak kazala je kako se koncept pametnih sela najvećim dijelom oslanja na priču jačanja poljoprivrede, digitalizacije sela kao i digitalizaciju poljoprivrede.

 

„Jačanje samih sela, naselja, odnosno jedinica lokalne samouprave u ruralnim područjima Hrvatske, a posebice Sisačko-moslavačke županije ima veliko uporište u kohezijskoj politici“, rekla je ministrica Tramišak i dodala kako je kohezijska politika Europske unije najveća investicijska politika putem koje se ulaže u one regije koje zaostaju za prosjekom EU.

 

„U Republici Hrvatskoj, sve regije osim Grada Zagreba su ispod prosječnog razvitka. Iz tog razloga napravljena je nova karta NUTS 2 regija prema statističkim uvjetima. Sada imamo četiri NUTS 2 regije u Hrvatskoj i to je rezultiralo snažnijim mogućnostima davanja potpora za razvoj poduzetništva na tim područjima“, rekla je ministrica Tramišak.

 

Ministrica Tramišak zatim je pojasnila iznose potpora u pojedinim regijama.

 

„Kada govorimo o Panonskoj Hrvatskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, postoci koji će se odnositi na intenzitete potpora prijeći će 50% za ulaganja u nove djelatnosti velikih gospodarstvenika, 60% kada govorimo o srednjim poduzetnicima i 70% za male poduzetnike“, objasnila je ministrica Tramišak i dodala kako će s obzirom na korištenje novih fondova, odnosno Fonda za pravednu tranziciju, prema smjernicama Europske komisije ovi postotci biti i veći.

 

Ministrica Tramišak kazala je kako je važno privući poduzetnike iz velikih gradova, primjerice Grada Zagreba pri odluci za razvoj svoga poslovanja.

 

„Napravili smo program demografske i gospodarske revitalizacije na području Sisačko-moslavačke županije tako da je u samom programu naveden indikativni financijski plan veći od 15,3 milijarde kuna“, izjavila je ministrica Tramišak, a zatim se osvrnula na izgradnju strateškog projekta autoceste Zagreb-Sisak.

 

„Nakon te glavne prometnice koja će brže i kvalitetnije povezati Sisak sa Zagrebom, vjerujem da ćemo putem ovakvih potpora učiniti iskorak poduzetnika prema Sisačko-moslavačkoj županiji i da će se ovdje u narednim godinama vidjeti mnogobrojna ulaganja na području gradova i sela“, rekla je ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova.

 

Ministrica Tramišak objasnila je kako postoji i novi Integrirani teritorijalni program i kako je njegova vrijednost oko 14,5 milijardi kuna.

 

„Upravo završavamo proces programiranja gdje će potpomognuta područja moći aplicirati na izdvojene pozive specijalizirane za poboljšanje kvalitete života, komunalne, društvene i socijalnu infrastrukturu“, pojasnila je ministrica Tramišak i dodala kako je vidljiva sinergija između poljoprivrede i prehrambene industrije za koje će uz pomoć financijskog okvira od 160 milijuna eura biti prilika za povezivanje u regionalne lance vrijednosti.

 

„Vjerujem da kohezijska i poljoprivredna politika mogu značajnije promijeniti demografsku sliku naših sela“, zaključila je ministrica Tramišak.

 

 

Izvor: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

najčitanije