U Sisku obilježeno 70 godina Hrvatskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“

20221208 122041

Hrvatski savez sportske rekreacije “Sport za sve” jučer je u Sisku obilježio 70 godina osnivanja. U okviru svečanog jubileja uručene su i nagrade zaslužnim aktivistima, profesionalcima i osobama zaslužnima za razvoj sportske rekreacije. Zahvalnice su uručene Zajednici sportskih udruga i saveza SMŽ te Savezu sportske rekreacije “Sport za sve” SMŽ.

 

Diplome su primili Marija Bilman, Nada Hoblaj, Renata Kutnjak Kiš, Anica Varga, a plakete Snježana Beri, Jovan Glijaković, prof.dr.sc. Stjepan Heimer, Milan Ilić, Aldo Krelja, Nada Palaš, Katja Pijaca, Milan Špalj, mr.sc. Goran Vrbanac, Marijan Vugrinčić te Ivan Lovreković.

 

„Savez je prije 70 godina nastao kao opća društvena potreba. Najveći uspon imali smo 70-ih i 80-ih godina. Ne samo u smislu djelatnosti i broja ljudi koji se uključivao u rekreaciju, već i u znanstvenom smislu. Tada je nastalo najviše znanstvenih radova o valjanosti i korisnosti sportske rekreacije. Sada živimo u drugačijem vremenu, manje se krećemo. Sportska rekreacija sada je postala nužda“,  rekao je dopredsjednik Saveza sportske rekrecije Ivan Lovreković te dodao kako se rekreacijski sport mijenjao kroz godine: „Rekreacija je uglavnom bila vođena, postojali su programi i vodila se u grupnim oblicima. Tada su bili primarni i preventivni odmori koji su se uvodili u tvornicama, u velikim radnim sistemima, a onda se to sve širilo i na lokalnu razinu. Infrastruktura se gradila u naseljima, pružala je mogućnost aktivnog bavljenja rekreacijom.“

tekst se nastavlja nakon oglasa

 

Zdravstvo, turizam i sportska rekreacija međusobno su povezane te spojem te tri grane, moglo bi se raditi na promociji županije i poboljšanju kvalitete života.

 

“Područje sportske rekreacije koje je bilo naslonjeno na velike industrijske sustave je stvar prošlosti, što determinira pravac današnje koncepcije u smislu okupljanja udruga, društava i grupe građana koji se neposredno vežu uz zdravstvo, turizam i sportsku rekreaciju. Lječilište Top Terme Topusko, PP Lonjsko polje, športski rekreacijski centri u Sisku i Kutini nude veliku mogućnost razvoja zdravstva i turizma kroz sportsku rekreaciju. Očekujem daljnji razvoj sportske rekreacije u SMŽ koje ćemo kroz naše razvojne projekte još više približiti različitoj populaciji – kako na zdravstveno usmjerenu tjelesnu aktivnost, tako i na aktivno provođenje slobodnog vremena“,  naglasio je u svom govoru Ivo Šimac, predsjednik Saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Sisačko-moslavačke županije.

 

najčitanije