U nedjelju Gastro etno biciklijada Sisak

imp

Gastro Etno Biciklijada

Biciklistički klub Roda ove nedjelje organizira Gastro etno biciklijadu Sisak.

 

Bicikijada je zamišljena da predstavi prirodne , kulturne i povijesne znamenitosti sisačkog kraja. Staza je pretežno makadam i šumski put tako da je MTB bicikl najbolji izbor za vožnju.

gastro etno biciklijada

Da bi imali dovoljno energije za izvesti cijelu rutu pobrinut će se domaćin Restoran Stari Grad koji će vam spremiti tradicionalni doručak Posavskog kraja. Prije biciklijade svim sudionicima će se uz kulu Starog grada održati kratko predavanje o povijesti Siska.

 

Nakon dobrog doručka biciklijada kreće u Gornju Posavinu prema Tišini Desnoj pa kroz Odransko polje gdje se uz domaće životinje uz malo sreće mogu sresti divlje svinje i jelenska divljač .

 

Djelatnici parka će nam uz vožnju predstaviti važnost Odranskog polja i životinje koje su nastanjene u njemu. Dijelom ćemo proći kraj rukavca rijeke Odre koji je raj za ribiće i gljivare. Prema Gredi prelazimo preko drvenog mosta koji kao da je ostao iz nekih ranijih vremena .
Ekipa koja nema namjeru voziti cijeli dan prelazi cestu Sisak – Zagreb i u Žažini dolazi do rijeke Kupe pa preko Male Gorice i Vurota vraćaju se pod Stari grad.
Ostali nastavljaju prema Dužici do Vrha Letovanićkog gdje će nas lokalni OPG-ovi počastiti vrhunskim vinima. Na kratko se zaustavljamo kraj kapelice sv. Bartola sa prekrasnim pogledom. S Vrha se spuštamo u Stari Farkašić i uz Kupu preko Starog Broda dolazimo u Letovanić. Na velikoj plaži moći ćemo se i osvježiti i okupati u kristalno čistoj rijeci Kupi.
Na imanju prof.  Božidara Škofača, njegov nećak Jurica Škofač predstavit će nam atelje i muzej Pokuplja i vidjet ćemo kako se živjelo u ovom kraju kroz povijest. Na OPG Brodarić možete probati zajahati konje ili se opskrbiti za nastavak putovanja. U Starom Brodu prolazimo kraj kapelice sv. Martina, a u Letovaniću sv. Fabijana i Sebastijana.
Vožnju nastavljamo kroz polje prema Žažini i Maloj Gorici ali skrećemo malo ranije šumskim putem i nasipom izlazimo u Petrovec.
Tu samo prelazimo glavnu cestu i prelazimo Selsko polje do Jazvenika gdje možemo posjetiti OPG Pranjić i vinariju Marinčić koji proizvode vrhunsko vino Škrlet.
Dalje vozimo preko Drenčine i prolazimo kraj kapele Sv. Ivana i Starog Pračna natrag u Stari Grad.“, otkrio nam je detalje biciklijade Davor Rosandić iz BK Roda dodajući da Restoran Stari Grad sudionike biciklijade dočekuje bogatom ponudom hrane i pića.

 

Organizatori ističu da iskreno procijenite da li imate dovoljno dobar bicikli i da li ste u dovoljno dobroj kondiciji kako bi izdržali cjelodnevnu vožnju jer je ruta biciklijade dugačka oko 70 km.
Uglavnom se vozi po makadam stazi i poljskim putevima. Kaciga je obavezna za sve sudionike mlađe od 16 godina, a ostalima se toplo preporuča. Kotizacija je 35 eura.

 

„Kao sudionici u prometu obratite posebnu pozornost na vlastitu sigurnost kao i na sigurnost ostalih sudionika biciklijade i svih drugih učesnika u prometu. Svi sudionici voze na vlastitu odgovornost i organizator ne snosi nikakvu odgovornost za bilo kakve nesretne slučajeve tijekom biciklijade niti za djela učinjena od strane vozača prema trećim osobama. Pravo djelovanja na biciklijadi ima onaj koji posjeduje tehnički ispravan bicikl i prihvaća uvjete oslobađanja od odgovornosti.“, poručuju organizatori.

 

OKVIRNA SATNICA BICIKLIJADE:

8.00h okupljanje kod Starog grada
– prijava na biciklijadu
– razgledavanje kule
– doručak
– predavanje o povijesti Starog grada

 

10.00 –polazak prema Odranskom polju
– vožnja kroz polje i razgledavanje

 

13.00 dolazak u Vrh Letovanićki
– obilazak OPG-ova i vožnja po Vrhu

 

14.00 polazak prema Letovaniću

 

15.00 OPG Brodarić
– degustacija i jahanje

 

17.30 povratak u Stari Grad i ručak

 

 

RUTA:
https://ridewithgps.com/routes/29821627

najčitanije