TŠK Topolovac slavi 90. rođendan

Nk Tsk Segesta

U Topolovcu se nogomet igrao prije devedeset i pet godina, a nogometni klub osnovan je prije devedeset godina. Prvi je nogometni klub u Topolovcu osnovan 30. ožujka 1932. godine, a 90. obljetnicu proslavili su utakmicom protiv najstarijeg kluba – sisačke Segeste.

 

U susretu koji je odigran u jednom pravom revijalnom tonu, slavila je Segesta rezultatom 1:0 (Dalipi ’75). Nakon susreta na terasi CB TŠK upriličen je domjenak za sve goste, a nastavilo se druženjem i nogometnim pričama iz daleke povijesti. Prigodom gostovanja sisačke Segeste u Parku grofova, na proslavi 90 godina TŠK-a, održana je i svečanost na kojoj su diplomama nagrađeni Topolovčani i nekadašnji igrači kluba, a koji su kasnije nosili i dres sisačke Segeste. To su Jeronim Perković Čapa, Milan Perković Perec, Milan Perković Bruli, Branko Dolenčić, Zdenko i Zlatko Bača.  Diplome su uručili predstavnici TŠK-a 1932 i sisačke Segeste.

 

Klub je dobio naziv “Topolovački športski klub“, skraćeno TŠK, ali je na klupskom štambilju bilo ispisano ime TŠK Topolovac. U sačuvanim klupskim pravilima bilo je vidljivo da je svrha osnivanja kluba njegovanje i širenje svih vrsta športova, a naročito nogometa, te kulturno-prosvjetna aktivnost. Boja kluba bila je ljubičasto-crna.

 

Po potpisima na klupskim pravilima, usvojenim na osnivačkoj skupštini, klub su osnovali: Dušan Dvornić, koji je bio ujedno i predsjednik kluba, Dragutin Jalševac koji je bio tajnik kluba, zatim Rajko Opačić, Štefa Kjabudin, Martin Krunić, Ivan Kjabudin, Ljubica Ivanušić, Ljubica Matovina i Lazar Petrović. To je bio prvi klupski odbor, a na samoj skupštini bilo je prisutno i mnogo drugih žitelja Topolovca, mahom mladića, koji su već tada igrali nogomet i  nakon osnivanja kluba sačinjavali su njegovu prvu momčad. Do 1941. godine TŠK je uspješno djelovao i bio je jedan od osnovnih pokretača športske i kulturne djelatnosti. Na njegovim se utakmicama okupljalo cijelo selo, a dolazili su i gledatelji iz Budaševa, Crnca, Preloščice i Galdova. Svoju prvu utakmicu TŠK  je odigrao u susjednom Budaševu s ondašnjim Zrinskim i u kojoj su pobijedili sa čak 12:0. Bila je to najveća pobjeda “ljubičaste škvadre” u razdoblju od 1932. do 1941. godine.

 

Ova će  proslava trajati tijekom čitave godine, a dogovoren je i dolazak još nekih klubova različitih rangova, od prvoligaša, pa do onih iz nižih liga.

 

 

foto: NK TŠK 1932

najčitanije