Sisački lađari u zlatnoj sredini na Maratonu lađa

imp

Točno 2 sata 26 minuta i 3 sekunde trebalo je našoj posadi Udruge lađara Sisak  na ovogodišnjem jubilarnom 20. Maratonu lađa da prijeđu 22 km dugačak put Neretvom od Metkovića do Ploča što je bilo dovoljno za 14. mjesto.
Za pobjednicima ekipom Gusara iz Komina zaostali su 15 minuta, pobjednici su na cilj stigli u vremenu 2.11.02. Drugo mjesto osvojila je lađa SU Argo iz Bjelovara dok su treće mjesto podijelile Udruga lađara Crni put i ekipa Stabline (vrijeme 2.14.08).
Pobjednik je na dar dobio veliki prijelazni Domagojev štit, kao i mali štit u trajno vlasništvo.
Iako je pobjeda stvar prestiža, sudionici ističu kako im ona nije najvažnija, već hrabrost i želja za održavanjem tradicije, te podsjećanje na život predaka.
Naime, neretvanska je lađa stoljećima bila glavno prijevozno sredstvo, stoga se od 1998. svake godine održava amaterska utrka ovih tradicionalnih lađa.
Lađe moraju biti tradicionalnog oblika i prema dimenzijama propisanih pravilnikom s utvrđenim brojem i dimenzijama rebara, a trup lađe mora biti od drveta s točno određenom debljinom daske. Vesla su tradicionalnog obila kao i kormilo, a u svakoj se lađi nalazi deset veslača, bubnjar i kormilar.

lađari u metkoviću 1

foto – maraton-ladja.hr

najčitanije