Sisački hokejaši slave 85. rođendan

st

261020211635284687.jpeg

Otvaranje izložbe ‘Hokej bez granica – 85 godina hokeja u Sisku’ okupilo je u Gradskom muzeju Sisak veliki broj zaljubljenika u taj sport. Iako Hrvatski i nije baš hokejaška zemlja, Siščani po ledu naganjaju ‘pak’ dugih, već spomenutih 85 godina. U tom je periodu sisački klub promijenio nekoliko imena – Slavija, Naprijed, Segesta, INA, pa sve do današnjeg, KHL Sisak, uz nadimak – Vitezovi. Uz brojne fotografije, koje prate povijest kluba od samih početaka, u muzeju su izložene razne memorabilije – hokejaška oprema čiji najstariji komadi datiraju iz 50-ih godina 20. stoljeća, dresovi, zastavice suparničkih momčadi, pa čak i trofeji koje je sisački klub spremio u svoje vitrine. Posjetiteljima su se obratili stručnjaci s obje strane – i muzealci i hokejaši.
‘Drago nam je da se i mi možemo svijetu pohvaliti ovako dugom tradicijom, stariji smo čak i od nekih NHL klubova. Konkretno, znam da smo stariji od slavnog kluba New York Rangers, a siguran sam da ima još klubova koji su mlađi od nas’, rekao nam je Branko Rončević, predsjednik Kluba hokeja na ledu Sisak, a ravnatelj sisačkog muzeja, Vlatko Čakširan, nastavio je u slavljeničkom tonu.
‘Činjenica je da 85 godina nije mala stvar. Hokejaški klub je uistinu jedna gradska institucija bez koje ne možemo pisati povijest našeg grada. Kao što je najavio autor izložbe Ivica Valent, ovo je jedna inicijalna izložba za onu koju ćemo organizirati povodom 90. obljetnice kluba’, rekao je Vlatko Čakširan.
Izložbu je svečano otvorio dogradonačelnik Marko Krička, koji se osvrnuo na uvijek prisutnu želju sisačkih hokejaša, zatvoreno klizalište.
‘Grad može biti ponosan što ima klub koji ima tradiciju 85 godina i što to nije jedini klub u gradu s tako dugom tradicijom. Vjerujem da ćemo iduću izložbu, povodom 90. rođendana kluba, imati u njihovom domu pod krovom’, rekao je Krička.
Iz Gradskog muzeja Sisak i KHL Sisak pozivaju sve da posjete izložbu koja će u Gradskom muzeju Sisak biti postavljena do 25. siječnja.

najčitanije