Sinjski alkari podržali akciju Branka Šubića

imp

251020211635197999.jpeg

Petrinjac Branko Šubić je, unatoč velikim vrućinama koje vladaju ovih dana, uspješno odradio još dvije etape svog ultramaratona u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. U petak je krenuo iz Zagvozda te preko Šestanovca i Trilja nakon 55 prijeđenih kilometara stigao do Sinja. U subotu je na rasporedu bila peta etapa duga 50 km u kojoj je iz Sinja preko Muća i Čavoglava stigao u Drniš.

IMG_8636 IMG_9193 IMG_9138IMG_8987

Tako je ukupna kilometraža koju je Šubić prevalio nakon pet dana porasla na 283 km.
“Svaki kilometar osjećam u nogama, umor se akumulira, a veliki problem su mi žuljevi kojih je sve više. Ali nema razloga za paniku, držim stvari pod kontrolom. Dečki iz moje pratnje maksimalno se trude pomoći mi, stalno mi nude hladne napitke za osvježenje, a kada primijete da sam klonuo u kombiju koji se vozi uz mene razvale pjesmu “Jedina” od Zaprešić Boysa jer znaju da će me to odmah podignuti i pomoći mi da prebrodim krizu.”, kaže Šubić uz osmijeh, iako mu se na licu može vidjeti silna iscrpljenost i umor.

U petak ga je u Sinju dočekalo kompletno vodstvo grada na čelu s gradonačelnikom Mirom Buljom, a svi zajedno su zapalili svijeće i poklonili se pred spomenikom za 104 poginula branitelja u Domovinskom ratu iz Sinja i Cetinske krajine na ratištima širom Hrvatske. Odmah potom je organizirano primanje za Branka i njegovu pratnju u Gradskoj vijećnici.

IMG_8909 Subic i Miro Bulj IMG_8675 IMG_8879 Subic i Miro Bulj IMG_8916 Jerko Ivandic-Bosko Ramljak-SUBIC-Petar Gabrilo

“Hvala Branku Šubiću koji u sklopu ultramaratona posjećuje spomenike poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, te na taj način pomaže da se ne zaboravi temelj na kojemu je nastala hrvatska država. Jedino što nas može očuvati kao naciju je istina o humanosti i spremnosti na žrtvu za svoj narod, a to je bio hrvatski vojnik. I to nikada ne smijemo zaboraviti. Temelj hrvatske države su Domovinski rat i hrvatski branitelji, a među njima i ova 104 mlada života Sinjana i Cetinjana.” – rekao je Bulj.

Nakon toga je Šubić na poziv predsjednika Viteškog alkarskog društva Stipe Jukića, te domaćina VAD-a Jerka Ivandića, posjetio alkare na trkalištu jer su upravo u petak imali probu za 306. Sinjsku alku koja će se održati 8. kolovoza. Koliko alkari imaju respekta prema Branku i njegovoj akciji govori činjenica da su između dvije trke bili spremni odvojiti vrijeme kako bi se upoznali s Brankom i porazgovarali s njime.
“Zahvaljujem se kompletnom vodstvu VAD-a na pozivu, kao i alkarima koji su mi redom čestitali na ovome što radim. Počašćen sam time što sam dobio podršku za svoju akciju od takve institucije kao što je Viteško alkarsko društvo te od Sinjskih alkara.”, rekao je Šubić.

IMG_8921 IMG_8925 IMG_8938 Subic i Marko Suca alkar kopljanik debitant IMG_8951 Ugrin-Pavicic-Subic-Juric

Danas (nedjelja) je na rasporedu šesta, nešto kraća dionica, u kojoj će prijeći oko 33 km od Drniša do Šibenika. Ukupno će Šubić u 11 dana prijeći 513 km, pri čemu će 5. kolovoza stići u Knin na proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Posljednjeg dana, 6. kolovoza, će još hodati od Gline do svoje Petrinje jer se na taj datum slavi Dan oslobođenja Petrinje i Dan branitelja Petrinje.

Foto – Željko Đođo

najčitanije