Renesansni šah na 'Juranu i Sofiji'

st

261020211635254394.jpeg

Vrhunske šahistice uvijek znaju povući pravi potez. Jedan takav napravit će Šahovsko društvo Sisak u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Siska već ovog vikenda, kad je na rasporedu Ženski renesansni šahovski turnir.

Ženski šah u Sisku ima dugu tradiciju, a posljednjih godina je odskočio sa svojim rezultatima. Na posljednjem natjecanju prve lige sisački je klub podijelio četvrto mjesto, a u samom je vrhu i u kupskim natjecanjima.

Jedno ‘kupsko’ natjecanje slijedi i ovog vikenda, no ne odnosi se na kup kao sustav natjecanja već na rijeku Kupu – zanimljivost i svojevrsna simbolika Ženskog renesansnog šahovskog turnira je u tome što će osam šahistkinja biti obučene u srednjovjekovne kostime te će igrati na brodu Juran i Sofija.

‘Htjele smo da ljudi obrate pažnju na ovaj sport koji u Sisku ima dugu tradiciju. Treba obratiti pažnju na sve manifestacije, kako sportke tako i kulturne, jer one oplemenjuju naš grad’, rekla je Vesna Turk iz Šahovskog kluba Sisak.

Projekt je nastavak rada Turističke zajednice Grada Siska s nizom sportskih udruga s područja grada, jer moderni turist, kaže direktorica Milijana Borojević, želi osjetiti kulturnu baštinu na aktivan način.

‘Nadam se da će ovo postati dugogodišnja tradicija. Renesansa je u povijesti bila začetak nećeg novog, modernijeg i naprednijeg, tako da smo se pri odabiru naziva turnira igrali riječima. Htjeli smo u cijelu priču ubaciti i rijeku, da imamo na okupu sve što Sisak nudi, a brod se lijepo povezao s pričom ‘Juran i Sofija’, čija je prva izvedba u Zagrebu bila upravo 10. lipnja 1840. godine.’

Drugog dana turnira u nedjelju finalna partija će se paralelno odigravati i na Šetici Slave Striegla u obliku živog šaha, a šahovske figure na polju okvirnih dimenzija 7×7 metara bit će djeca iz SOS sela Lekenik. Za glazbeni dio zaduženi su polaznici  Glazbene škola Fran Lhotka, njihov tamburaški orkestar i zbor.

Ženski renesansni šahovski turnir održava se u subotu i nedjelju, 10. i 11. lipnja u organizaciji Šahovskog društva Sisak i Turističke zajednice grada Siska, a  uz financijsku potporu tvrtke Applied Ceramics. Oba dana turnir započinje u 10 sati na Šetnici Slave Slavoljuba Striegla.

najčitanije