Nogometaši sisačkog „Metalca“ prisjetili se povijesnog uspjeha prije 40 godina

imp

Metalac0605202428

Prije točno 40 godina u natjecanju Jugoslavenskog nogometnog kupa, sisački Nogometni klub „Metalac“ ostvario je povijesni rezultat. Nakon izbacivanja Vardara, Osijeka, Zagreba i Varteksa, sisački Metalac je tada ostvario jedan od najboljih sportskih rezultata u povijesti sisačkog nogometa, plasman u četvrtfinale, te u konačnici i polufinale najmasovnijeg nogometnog natjecanja na prostorima tadašnje Jugoslavije koje je u toj sezoni 1983./1984.okupilo gotovo šest tisuća momčadi.

 

Nakon pobjede nad Nogometnim klubom GOŠK-Jug, Metalac se plasirao u polufinale ovog natjecanja, a za protivnika su dobili splitski Hajduk. Povijesna utakmica za ovaj sisački klub odigrana je na Poljudu 2.svibnja 1984.godine pred više od osam tisuća gledatelja, prije točno 40 godina. Tim povodom, igrači tadašnjeg Metalca okupili su se kako bi obilježili veliku obljetnicu povijesnog uspjeha ovog nogometnog kluba.

 

Metalac tada, mali radnički klub iz Siska, igrao je polufinale KUP-a tadašnje države protiv Hajduka u Splitu. Izgubili smo 2:1. Drugi polufinalni par je bio Crvena zvezda i Dinamo. Tako da smo se mi našli u jednoj velikoj četvorki i sigurno da je to polučilo jedno veliko oduševljenje kako u Sisku, tako i općenito i u hrvatskom nogometu, posebice u tom amaterskom nogometu da se i tako mali klubovi mogu vinuti u visine i doseći takvu razinu kao što smo dosegli mi. Na tom putu mi smo pobijedili tada renomirane drugoligaše od Varteksa, GOŠK-Juga, prvoligaše Vardara, Osijeka, Zagreba, tako da nije bio lagan put do toga, ali kažemo, danas kada gledamo 40 godina unazad, mislimo da to više nikada nitko neće uspjeti u tim okvirima kao što smo mi.“, rekao nam je Igor Šprajc, jedan od igrača sisačkog Metalca.

 

U toj povijesnoj utakmici za Nogometni klub Metalac nastupili su : Baća, Milunić, Knežević, Mance, J.Cavrić, Radišić, Agarević (Tomić), S.Cavrić, Marić (Vidović), Vukičević, Kukuleča dok su za ekipu splitskog Hajduka nastupili : Simović, Čelić, Jerolimov, Gudelj, J.Čop, Rožić, Zl.Vujović, Šalov, Šušnjara, Prekazi i Vulić.

 

Šprajc otkriva kakav je osjećaj ponovno vidjeti ekipu na okupu: „Pa manje-više iz te ekipe nas je došlo puno. Ima nažalost i preminulih igrača poput Josipa Cavrića, Rajka Marića, Damira Tomića koji više nisu s nama. Tu više nisu treneri Šprajc i Vukušić koji su također preminuli, ali ostatak ekipe i neki igrača koji su bili s nama do tada pa se oprostili su došli. Neki nisu mogli doći jer su spriječeni zbog bolesti. Sigurno da ovo okupljanje evocira jedne divne uspomene.“, dodaje Šprajc.

 

Nakon evociranja uspomena na Stadionu Nogometnog kluba Metalac u sisačkom naselju Caprag, odnosno Željezara, okupljeni su posjetili posljednja počivališta igrača koji više nisu s nama, a u konačnici je druženje nastavljeno evocirajući uspomene na niz uspjeha i istaknutih sportskih rezultata koje je ovaj sisački klub ostvario u svojoj dugogodišnjoj povijesti postojanja.

Foto:

najčitanije