Kadetska ekipa ŠD Sisak pobjednik 2.C kadetske lige, osiguran povratak u 1. kadetsku ligu Centar

Kadeti Siska I Trener S Peharom

Kadeti Šahovskog društva Sisak ponovo su se vratili u 1. kadetsku ligu Centar iz koje su ispali prošle godine nakon smjene generacija. U napetoj i izjednačenoj borbi između Siska, Bjelovara i ekipe Picoka iz Đurđevca, Sisak je bio najspremniji i najsretniji. Protiv obje konkurentske ekipe Siščani su odigrali neriješeno,  ali su protiv ostalih bili najučinkovitiji.

Bjelovar  je izgubio meč bod protiv ekipe Garešnica Mountrade, ali je pobijedio prvu ekipu Picoka tako da su na kraju ekipe Siska i Bjelovara bile izjednačene po broju meč bodova dok je ekipa Picoka iz Đurđevca zaostajala za jedan meč bod. No, Siščani su bili učinkovitiji pa su osvojili 26 pojedinačnih bodova dok je Bjelovar osvojio 24,5 a Picok 24 pojedinačna boda što je u konačnici odlučilo konačni poredak. Unatoč neizvjesnosti treba napomenuti da je ekipa Siska vodila od prvog do zadnjeg, osmog kola. Predviđeno 9. kolo se nije moglo odigrati zbog nemogućnosti sparivanja jer se igralo švicarskim sustavom, a bilo je samo 11 ekipa za predviđenih 9. kola što je stvorilo kolaps sustava i nije bilo moguće sparivanje pa je završni poredak proglašen nakon 8. kola. Iako to izvjesno ne bi utjecalo na konačni poredak u vrhu jer su prve ekipe odigrale sve najjače mečeve pa bi svaka promjena bila ravna senzaciji da se i moglo odigrati 9. kolo.

 

U ekipi Siska nastupili su Marin Gulija na prvoj ploči koji je osvojio 6 bodova iz 8 partija, na drugoj ploči Bruno Vekić koji je osvojio 5,5 bodova iz 8 partija, na trećoj ploči sjajni Matej Lukinić sa osvojenih 8 bodova iz 8 partija, a na četvrtoj ploči su se izmjenjivali Erik Cavrić koji je osvojio 4,5 boda iz 6 partija i Nikola Obućina koji je osvojio 2 boda iz dvije partije. U ekipi su još bili prijavljeni iako nisu nastupili Luka Bušić, Martin Sambolek, Gabrijek Mešnjak i Gabrijel Levanić.

 

Ovime su sisački kadeti pokazali da su brzo napredovali i da su spremni za višu razinu natjecanja. Iako iduće godine Marin Gulija i Nikola Obućina prelaze u juniorsku konkurenciju, očekuje se daljnje napredovanje mlađih koji će dostojno zamijeniti buduće juniore i biti odlična nadopuna okosnici buduće kadetske ekipe koju čine Bruno Vekić, Matej Lukinić i Erik Cavrić koji su se već dokazali u ovogodišnjem natjecanju.

 

Ove godine prvi puta je nastupila kadetska ekipa novoosnovanog kluba ŠK Popovača koji su uz pobjednike iz Siska predstavljali našu županiju i s jednom pobjedom su izbjegli začelje što je veliki uspjeh za ovu mladu ekipu koja se tek susrela sa šahovskim umijećem.

najčitanije