Županijska oporba: 'Župan obmanjuje javnost'

st

Aktualna županijska vlast javnosti servira obmane, tvrde oporbeni klubovi i vijećnici u Županijskoj skupštini.
Jedna od spornih stavri je, kaže MOST-ov Milan Brigljević, pitanje zbrinjavanja opasnog otpada u županiji, jer novi materijali, kaže, dokazuju da se radi o planiranom i dogovorenom pokušaju a ne o pogrešci, kako je tvrdio župan.
‘Župan je rekao kako nikome nije ni na kraj pameti staviti opasni otpad kraj tvornice bio hrane, i da je pri određivanju lokacije došlo do pogreške. Prava istina je da je to županova zamisao koju je htio provesti ispod radara javnosti u suradnji s gradonačelnicima i načelnicima općina bliskih HDZ-u. Plan prostornog uređenja županije donesen je prije lokalnih izbora i u tom su planu predložene čak četiri lokacije za opasni otpad dok državni plan za našu županiju to nije predvidio’, kaže Brigljević.
Općina Topusko u svom službenom glasniku, kao i Općina Gvozd u svom planu gospodarenja otpadom, nastavlja Brigljević, navode organizaciju odvoza azbestnog otpada u Glinu. Po tome je, tvrdi, jasno kako se radi o planiranom i umreženom poduhvatu s otpadnim lobijima i firmama koje u tome imaju interes. Sve je to, kaže Brigljević, protivno državnom planu i volji građana.
Nadalje, oporbenjaci su se dotakli i pitanja Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku. Petar Ćosić iz MOST-a navodi kako gradnja središnjeg paviljona treba čekati kvalitetnu pripremu, a ne pokrivanje razlike između cijene radova i dobivenih sredstava novim kreditom u kojeg bolnica ulazi.
‘Mi se zalažemo za izgradnju središnjeg paviljona, ali na transparentan način. Novo dugoročno zaduživanje bolnice građane i vijećnike dovodi u sumnju da se želi nešto prikriti, možda i nenamjenski uzimati sredstva da bi se osigurala likvidnost bolnice. To ne možemo prikriti.’
Kredit je, nastavlja Ćosić, u redu, ukoliko se uzima za financiranje kapitalnih projekata, no to, kaže, podrazumijeva odgovornost za zakonito, namjensko i svrhovito korištenje proračunskih sredstava. Naša se bolnica, kaže, zadužila za projekte za koje se ostali financiraju iz sredstava EU i Vlade RH.
Oporba upozoraba i na obmanjivanje javnosti i vijećnika u svezi njihovih inicijativa. Radi se, kažu, o sustavnim i kontinuiranim pokušajima da se suspendira demokracija u županijskoj skupštini.

najčitanije