Županija osigurala prostor za učenike Gimnazije i Ekonomske škole

imp

251020211635198148.jpeg

Iduće školske godine učenici sisačke Gimnazije i Ekonomske škole nastavu će pohađati u novim prostorijama.
Kako je na današnjoj konferenciji za medije rekao župan Ivan Celjak, prioritet je bio osigurati prostor za učenike i djelatnike tih škola.

Riječ je o školama koje su teško nastradale u razornim potresima, a za nešto više od mjesec dana sve učenike očekuje povratak u školske klupe. Ranije predložena rješenja uključivala su najam montažnih objekata, za što bi županijska uprava morala izdvojiti više od 6 milijuna kuna.

celjak škole 7 celjak škole 5 celjak škole 4

Imajući na umu da se Sisačko–moslavačka županija nalazi u izrazito teškoj situaciji i da se županijski proračun nikako ne smije dodatno opterećivati, župan Celjak donio je odluku da se zgrada na adresi Rimska 28, u kojoj se trenutno nalazi njegov ured i uredi županijske uprave, prilagodi za potrebe učenika Gimnazije Sisak. Kako bi se osigurala sredstva za uređenje navedene škole, županija će prodati automobil u svojem vlasništvu, električni automobil marke Kona, dok će se drugi dio sredstava prikupiti od predviđenih naknada koje bi se isplatile članovima nadzornih odbora.

Što se tiče Ekonomske škole Sisak, kako učenici ne bi morali svakodnevno putovati 20-tak kilometara u Martinsku Ves, što podrazumijeva i trošak prijevoza od gotovo dva milijuna kuna, župan je donio odluku o osiguravanju prostora u okviru Srednje strukovne škole Kotva. Učenike će tako čekati spremne školske klupe bez dodatnih ulaganja.

celjak škole 3 celjak škole 1

Ovim potezom župan Ivan Celjak ostvario je uštedu za Sisačko-moslavačku županiju u iznosu od 8 milijuna kuna.
„Moj prioritet su svakako bili naši srednjoškolci i pronalazak sigurnog prostora kako bi neometano mogli nastaviti svoje školovanje. Uspjeli smo pokazati da se na vrlo jednostavan način može odgovoriti na izazove u kojima se naša županija našla nakon razornog potresa, a istovremeno smo na godišnjoj razini uspjeli uštedjeti čak osam milijuna kuna. Također, ovim putem bih zahvalio Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata SMŽ, posebno onim udrugama koje su pristale da se sredstva za njihov rad preusmjere u područje zdravstva i socijalne skrbi. Riječ je o gotovo milijun kuna. Hrvatski branitelji tako su ponovno pokazali spremnost pomoći našim sugrađanima, čime su dokazali da i danas, kao i u vrijeme Domovinskog rata, na njih uvijek možemo računati.“, zaključio je župan Celjak.

celjak škole 6 celjak škole 2

Vodeći računa o tome da je neophodno stabilizirati proračun županije, župan Celjak donio je odluku o ukidanju nadzornih odbora SIMORA-e te povezanog Destinacijskog menadžmenta Zrin, s obzirom na to da trenutni opseg i složenost poslova ne zahtijeva rad nadzornih odbora. Također, ukinute su naknade za upravna vijeća Centra za svemirsku i inovativnu tehnologiju i Interpretacijski centar baštine Banovine. Svi navedeni potezi donijeli su županiji uštedu u iznosu više od 300.000 kuna na godišnjoj razini.

Što se tiče prilagodbe zgrade Dunavskog Lloyda za učenike i djelatnike Gimnazije Sisak, župan Celjak je kazao kako bi, prema neslužbenoj procjeni, cijena preuređenja trebala biti manja od 500 tisuća kuna.

najčitanije