'Zeleni otok' kod Dječjeg vrtića Različak

imp

261020211635286558.jpeg

U Gradu Sisku, kao i u prigradskim naseljima, postoje tzv. zeleni otoci koji korisnicima omogućuju odvojeno odlaganje korisnih frakcija otpada- staklo, papir, plastika, metal i tekstil.
U ponedjeljak je započelo postavljanje novih zelenih otoka, a prvi je postavljen u novootvorenom dječjem vrtiću Različak na Zelenom brijegu. Kako bi zadovoljili zakonsku obvezu i unaprijedili svoju uslugu, Gospodarenje otpadom Sisak d.o.o. i Grad Sisak nabavili su 18 zelenih otoka, a svaki ima 3 posude od 1100 litara u koje će se moći odvojeno odložiti staklo, papir te plastika/metal.
Klinci iz vrtića i njihova teta Ana pokazali su nam kako trebamo razvrstavati otpad – staklo, papir i plastika dobili su svoje kontejnere od Gospodarenja otpadom.
”Prvi od 18 novih zelenih otoka postavili smo ovdje kod dječjeg vrtića, a s ostalim lokacijama vrijednost projekta je 106.800 kn, od čega Grad Sisak financira 60%, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 40%. Na ovaj način zadovoljavamo zakonsku obavezu smanjenja količine otpada koju odlažemo na odlagališta, ali i potičemo svijest građana o važnosti recikliranja i ponovne upotrebe važnih sirovina’, rekla je Sandra Divjakinja, direktorica Gospodarenja otpadom.
Vrtić je posjetio i zamijenik gradonačelnice Vlado Andučić.
‘Jako mi je drago zbog toga što je jedna od izabranih lokacija upravo dječji vrtić, i istaknuo bih edukativni karakter projekta, pogotovo na razini vrtića, kako bi naše najmlađe naučili kako se odvaja koristan otpad. Oni su naša budućnost, a oni će kod kuće prenijeti svoja znanja na roditelje i tema recikliranja će dobiti više na značenju kod svih Siščana’, rekao je Andučić.
Tijekom ponedjeljka postavljeno je još pet zelenih otoka na lokacijama: Mihanovićeva obala, Galdovo, Budaševo, Topolovac i Lonja. Zeleni otoci u Galdovu, Budaševu i Topolovcu će naknadno dobiti i posudu za odlaganje tekstila.
I mi vas podsjećamo da s otpadom postupate odgovorno, kako bi naš grad bio što ljepši i kako bi korisnim sirovinama udahnuli novi život.

najčitanije