Zbog onemogućavanja ulaska hokejašima Siscie u Ledenu dvoranu podignuta optužnica protiv ravnatelja ŠRC-a

imp

251020211635197035.jpeg

Na svojoj internetskoj stranici Općinsko državno odvjetništvo u Sisku objavilo je kako je 4.listopada 2021.godine, nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim sudom u Sisku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1959.) zbog počinjenja kaznenog djela povrede ravnopravnosti iz članka 125. stavak 1. Kaznenog zakona.

„Optužnicom se 62-godišnjeg okrivljenika tereti da je od 15. veljače 2020. do 24. veljače 2020. u Sisku, kao ravnatelj ustanove kojoj je jedinica lokalne samouprave povjerila na upravljanje dvoranu u gradskom vlasništvu koju koriste sportski klubovi i građani, uskratio članovima određenog kluba ulazak i treniranje u navedenoj dvorani, upravo zbog njihove pripadnosti tom klubu.
Okrivljenika se tereti da je 15. veljače 2020., bez ikakve osnove, naložio zaštitarskoj službi koja pruža zaštitarske usluge na navedenoj lokaciji, da svim članovima određenog kluba onemogući ulazak u dvoranu, a posebno predsjedniku kluba, treneru kluba, članu upravnog odbora i određenom članu kluba. Uslijed okrivljenikovog naloga, zaštitari su 22. veljače 2020. i 24. veljače 2020. u terminu za građanstvo i u više navrata onemogućili ulazak u dvoranu navedenim osobama, djeci koja su članovi tog kluba te njihovim roditeljima.“, stoji na stranicama DORH-a.

Iako Odvjetništvo to ne navodi, riječ je o ravnatelju ŠRC-a Sisak Josipu Mrganu ( na mjestu ravnatelja od sredine 2019.godine) koji, kao upravitelj dvorane, nije dozvolio hokejašima HK Siscia Sisak treniranje u ledenoj dvorani.

Prema zakonu, za ovo kazneno djelo, ukoliko optužnica bude potvrđena na sudu, prijeti mu do tri godine zatvora.

Povreda ravnopravnosti
Članak 125.

(1) Tko na temelju razlike u rasi, etničkoj pripadnosti, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju, bračnom ili obiteljskom statusu, dobi, zdravstvenom stanju, invaliditetu, genetskom naslijeđu, rodnom identitetu, izražavanju, spolnom opredjeljenju ili drugim osobinama uskrati, ograniči ili uvjetuje drugome pravo na stjecanje dobara ili primanje usluga, pravo na obavljanje djelatnosti, pravo na zapošljavanje i napredovanje, ili tko na temelju te razlike ili pripadnosti daje drugome povlastice ili pogodnosti,

kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga člankakaznit će se tko progoni pojedince ili organizacije zbog njihova zalaganja za ravnopravnost ljudi.

najčitanije